Hoppa till huvudinnehåll

Tuffare krav bevisar brist på tillit

Grekisk eneurosslant mot bakgrunden av Greklands flagga. Eurogruppen diskuterar om Greklandskrisen.
Tuffare krav väntar för Grekland ifall landet ska få ett nytt stödpaket. Grekisk eneurosslant mot bakgrunden av Greklands flagga. Eurogruppen diskuterar om Greklandskrisen. Bild: Lehtikuva euroslant

Martin Paasi, ekonomisk expert på banken Nordnet, säger att de utdragna förhandlingarna är ett resultat av ett förtroendeunderskott bland euroländernas ledare.

Tuffare krav väntar för Grekland ifall landet ska få ett nytt stödpaket. Natten räckte inte till för att euroländernas stats- och regeringschefer skulle nå en lösning i Greklandskrisen.

- Det finns en fullständig avsaknad av tillit bland långivarna. Förslaget som nu verkar vara aktuellt är betydligt tuffare än det som grekerna förkastade i folkomröstningen, säger Paasi.

De nya kraven innebär bland annat att Greklans parlament förbinder sig till att godkänna de nya kraven inom tre dygn.

- Ett krav är också att ett oberoende bolag ska grundas i Luxemburg som ska fungera som pant för de kommande tilläggsfinansieringarna.

Sparekonom Martin Paasi.
Sparekonom Martin Paasi. Bild: Copyright: Pepe Makkonen paasi

"Kravlistan utmanande"

Är kraven realistiska eller är kravlistan bara galenskap?

- Eftersom förtroendet för Grekland i praktiken inte finns är kravlistan utmanande och i association till vad som hänt under de senaste veckorna går långivarnas krav lite för långt.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble föreslog under söndagens finansministermöte att Grekland tillfälligt skulle lämna euroområdet, men enligt möteskällor har det kontroversiella förslaget slopats av eurotoppmötet.
Paasi tror inte heller att en tillfällig grexit skulle vara ett politiskt möjligt alternativ.

- Att euroländerna är med i euroområdet bara när de vill och när det passar är ingen fungerande lösning, säger Paasi.