Hoppa till huvudinnehåll

Tysklands behandling av Grekland kritiseras

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och finansminister Wolfgang Schäuble den 1 juli 2015.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och finansminister Wolfgang Schäuble. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och finansminister Wolfgang Schäuble den 1 juli 2015. Bild: EPA/WOLFGANG KUMM wolfgang schäuble

Tyskland får utstå massiv internationell kritik för de hårda villkoren mot Grekland. Bland annat flera kända amerikanska nationalekonomer ifrågasätter den tyska hållningen.

– Fördelarna i överenskommelsen med Grekland är betydligt större än nackdelarna, konstaterade förbundskansler Angela Merkel i morse under en presskonferens efter maratonmötet.

– Vi är igen i en situation där solidaritet bygger på att medlemsländer tar ansvar för sin egen situation, fortsatte Merkel.

Men för förbundskanslern, hennes finansminister Wolfgang Schäuble och för Tyskland har processen kostat en hel del. Många är upprörda över hur skoningslöst man har behandlat Grekland. Kritiken riktar sig i synnerhet mot finansminister Schäuble och hans förslag om Greklands tillfälliga utträde ur eurozonen.

Nationalekonomer mot Schäuble

Tyskland håller på att ta död på det europeiska projektet. Eurogruppens villkor för Grekland är rena rama galenskapen, slog nationalekonomen och Nobelpristagaren Paul Krugman under natten fast i sin blogg i tidningen New York Times.

Krugman frågar sig varför Tyskland helt tydligt vill sätta käppar i hjulen för en grekisk återhämtning och han backas upp av andra amerikaner.

Nationalekonomen Jeffrey Sachs ifrågasätter Schäubles kompetens och han beskyller den tyske finansministern för att endast ställa krav utan att erbjuda goda lösningar. Och de lösningar som Grekland hela tiden bjuds på kommer enligt Sachs inte att fungera.

På Twitter florerar Tysklandskritiken under hashtaggen #ThisIsACoup, det här är en kupp. Många ser att Tysklands egentliga mål var att få Grekland ut ur eurosamarbetete och Alexis Tsipras bort från premiärministerposten. För många handlar det också om Tysklands nuvarande roll i Europa.

Problem på hemmaplan

Samtidigt måste man ändå komma ihåg att de hårda tyska villkoren hänger ihop med att förbundskansler Merkel är under extremt hård press på hemmaplan.
.
Många kristdemokrater har helt tappat tron på grekerna och det har varit oklart om Merkel överhuvudtaget vågar presentera ett tredje hjälppaket för sitt parti.

Inom den tyska oppositionen är man nöjd med kompromissen, men samtidigt är man kritisk till Merkel och hennes regering.

Förhandlingarna har splittrat Europa konstaterar de gröna. Vänsterpartiet Die Linke talar om utpressning och plågande av grekerna.