Hoppa till huvudinnehåll

Zarif: Inget slut på Iransamtalen på måndagen

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif under Iranförhandlingarna i Wien den 13 juli 2015.
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif under Iranförhandlingarna i Wien på måndagen. Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif under Iranförhandlingarna i Wien den 13 juli 2015. Bild: Joe Klamar / AFP zarif

Man kommer inte att nå ett avtal om Irans kärnprogram under måndagen, säger Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif till iranska medier. Det här trots att den här dagen satts som absolut deadline för förhandlingarna.

Vita Huset uppger att man har gjort framsteg i förhandlingarna och att meningsskiljaktigheterna hela tiden blir färre. Ändå har man ännu inte lyckas få till ett avtal som alla parter är beredda att godkänna.

Under de senaste veckorna har deadlinen för samtalen redan skjutits upp tre gånger.

Förhandlingsparterna ska träffas igen på måndag kväll. Tidpunkten har skjutits upp flera gånger men enligt de senaste uppgifterna ska mötet inledas klockan 22 finsk tid.

De största stötestenarna lär vara tidsschemat för sanktionslättnaderna samt Irans krav på att FN:s vapenembargo ska hävas. Iran kräver att FN:s säkerhetsråd genast då ett avtal nås ska lyfta sanktonerna som förbjuder Irans program för ballistiska missiler.

Samtalen mellan Iran och den så kallade 5+1-gruppen – det vill säga USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland – har hållits i olika omgångar i nästan två års tid. Den avslutande förhandlingsrundan har nu pågått i mer än två veckor.

Vita Husets talesman Josh Earnest säger att USA:s representanter kommer att stanna kvar och förhandla i Wien så länge samtalen är givande.

Med förhandlingarna vill 5+1-gruppen se till att Iran inte använder sitt kärnprogram för att utveckla kärnvapen. Iran har utvecklat kärnkraft i tolv års tid och har hela tiden vidhållit att det enbart sker i fredligt syfte.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes