Hoppa till huvudinnehåll

3,5 miljoner - om du vet var Guzmán håller till

Mexikos högsta åklagare Arely Gomez visar upp ett foto på Joaquin "El Chapo" Guzman den 13 juli 2015.
Riksåklagaren Arely Gomez visar upp ett foto på Joaquin "El Chapo" Guzman den 13 juli 2015. Mexikos högsta åklagare Arely Gomez visar upp ett foto på Joaquin "El Chapo" Guzman den 13 juli 2015. Bild: EPA/Sáshenka Gutiérrez joaquin el chapo guzman

Mexikos regering erbjuder en summa motsvarande 3,5 miljoner euro för information som kan leda till att knarkkungen Joaquin "El Chapo" Guzman grips. Fängelsepersonal måste ha hjälpt till vid rymningen.

60 miljoner peso, nästan 3,5 miljoner euro, utlovas alltså till den som har information om var Mexikos mest ökända knarkkung finns.

Mexikos inrikesminister Miquel Angel Osorio Chong konstaterade att Guzman måste ha haft hjälp av fängelsepersonal vid flykten från högsäkerhetsfängelset Altiplano i centrala Mexiko i lördags.

- Det som hände för två dagar sedan är en förskräcklig händelse som har förargat det mexikanska samhället, sade Osorio Chong.

Chong tillade att chefen för fängelset i Altiplano hade fått sparken och att två höga chefer vid den nationella fängelsemyndigheten också hade avskedats.

Flera detaljer om den spektakulära rymningen

Inrikesminister Osorio Chong avslöjade att Guzman lyckats fly trots att han bar ett elektroniskt armband och övervakades dygnet runt.

Riksåklagaren Areli Gomez Gonzalez (på huk) bekantar sig med Guzmans flykttunnel.
Riksåklagaren Arely Gomez (på huk) bekantar sig med den tunnel som Guzman använde. Riksåklagaren Areli Gomez Gonzalez (på huk) bekantar sig med Guzmans flykttunnel. Bild: EPA/MEXICAN PROSECUTOR OFFICE joaquin guzman

Övervakningsvideon visade att Guzman gick in i duschen i sin cell strax före nio på lördag kväll. Han kom aldrig ut ur duschen.

I golvet fanns ett hål som ledde till en tunnel som sträckte sig till en byggarbetsplats ungefär 1,5 kilometer från fängelsets murar. Tunneln var 1,7 meter hög och hade både belysning och ventilation.

Ett så avancerat tunnelbygge kan knappast ha genomförts utan att någon ur fängelsepersonalen kände till det.

Oro för vad Guzmans flykt kan leda till

En massiv polisjakt pågår och vägspärrar har satts upp på många håll i Mexiko. Den amerikanska antidrogmyndigheten DEA befarar att det blir svårt att få tag på Guzman om han lyckas ta sig till egen delstat Sinaloa. I bergen där skyddas han av lokalbefolkningen.

2001 lyckades Guzman fly från ett annat högsäkerhetsfängelse i Mexiko. Den gången i en tvättvagn och med hjälp av mutade fängelsevakter. Han lyckades hålla sig undan fram till februari 2014 då han greps av amerikanska och mexikanska myndigheter.

Under åren på rymmen blev hans kartell ännu mäktigare.

Guzmans senaste flykt är ett hårt bakslag för Mexikos president Enrique Peña Nieto.