Hoppa till huvudinnehåll

Avtal om Irans kärnprogram uppges vara klart

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif under Iranförhandlingarna i Wien den 13 juli 2015.
Irans utrikesminister Javad Zarif i anslutning till förhandlingarna i Wien den 13 juli 2015. Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif under Iranförhandlingarna i Wien den 13 juli 2015. Bild: Joe Klamar / AFP zarif

Ännu en tidsfrist för Iransamtalen i Wien gick ut vid midnatt, men nu verkar det ändå som om maratonförhandlingarna kan avslutas med ett avtal.

Enligt flera källor ska Iran och stormakterna samlas till ett sammanfattande möte 11.30 på förmiddagen, finsk tid, och efter det utlovas en presskonferens. Då kan avtalet vara klart.

Den iranska nyhetsbyrån Isna uppgav att efter förmiddagens möte ska Irans utrikesminister Javad Zarif och EU:s utrikeschef Federica Mogherini läsa upp ett gemensamt uttalande om resultatet av förhandlingarna.

Om ett avtal verkligen kommer till stånd på tisdagen så återstår ännu flera problem. Framför allt måste avtalet godkännas av den amerikanska kongressen och där kan motståndet bli hårt.

Rouhani hann redan twittra om avtal

På måndag kväll han Irans president redan publicera ett meddelande på sitt Twitter-konto som indikerade att förhandlingarna var slut och avtalet klart.

"#IranDeal är en seger för diplomatin som visar på en ömsesidig insikt om att paradigm om uteslutande och tvång är föråldrade.", twittrade Rouhani.

Bara ett tiotal minuter senare försvann meddelandet för att sedan dyka upp igen med tillägget "OM".

"Om #IranDeal nås, är det en seger för diplomatin som visar på en ömsesidig insikt om att paradigm om uteslutande och tvång är föråldrad. Och det vore en bra start", löd det nya meddelandet.

Rouhanis misstag är ett av flera tecken på att avtalet är nära.

Vapenembargot är en svår fråga

Samtalen mellan Iran och stormakterna, den så kallade P5+1-gruppen (USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland) har hållits i olika omgångar i nästan två års tid. Den avslutande rundan har pågått i över två veckor.

USA och de övriga stormakterna vill få garantier för att Irans kärnteknikprogram inte utvecklas så att det blir möjligt att tillverka kärnvapen. I motprestation erbjuds Iran sanktionslättnader.

Om ett avtal nås kan det också få stor betydelse för situationen i Mellanöstern i övrigt. En bättre relation mella Iran och USA kunde också göra det betydligt lättare att hitta lösningar på konflikter som de i Irak och Syrien.

Enligt flera möteskällor så har de sista, svåra frågorna i Wien handlat om FN:s vapenembargo mot Iran och IAEA-inspektörernas tillgång till militära anläggningar i Iran.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes