Hoppa till huvudinnehåll

Grekland behöver pengar genast

Den grekiska flaggan bland andra EU-flaggor i Strasbourg 23.6.2015.
Den grekiska flaggan bland andra EU-flaggor i Strasbourg 23.6.2015. Bild: EPA/PATRICK SEEGER greklands flagga

Euroländernas finansministrar ska i dag fortsätta att förhandla om överbryggningslån för Grekland. Grekland behöver pengar genast och frågan om överbryggningslån är svår.

Grekland behöver sju miljarder euro för låneavbetalningar redan den 20 juli och sedan ytterligare 12 miljarder euro i mitten av augusti.

Hur det än går med det nya nödlånepaketet, vars villkor blev klara i går, så behöver Grekland pengar redan innan det nya paketet är klart.

Frågan om överbryggningslån beskrivs som mycket komplicerad - på teknisk, juridisk och politisk nivå.

Finlands finansminister Alexander Stubb sade redan på måndagen att han förväntade sig tuffa förhandlingar om bryggfinansieringen för Grekland, eftersom få länder har mandat att ge villkorslös finansiering till landet.

I Aten har Greklands premiärminister Alexis Tsipras fullt upp i dag med att övertyga sin regering och sina partikamrater inom Syriza om måndagens överenskommelse med eurozonen. Det grekiska parlamentet borde redan på onsdagen godkänna en lång rad svåra reformer för att uppfylla villkoren för det nya lånepaketet. Det är möjligt att Tsipras tvingas till ministerbyten redan nu.