Hoppa till huvudinnehåll

Iranavtalet kan leda till billigare bensin

En bränslepump
En bränslepump Bild: EPA/Oliver Berg förbrukning

Avtalet om Irans kärnprogram påverkar också väldens oljemarknad. Experter bedömer att priset på oljan kommer att pressas ner, vilket man också kommer märka av på bensinstationerna.

Tack vare avtalet kommer Iran igen få exportera olja till västländerna då sanktionerna mot landet hävs. Det här kommer troligtvis också leda till lägre bensin- och dieselpriser.

Thina Saltvedt som är oljeanalytiker vid Nordea tror ändå att det kommer dröja innan man känner av effekterna.

Saltvedt bedömer att Iran kommer igång med sin produktion på allvar först nästa år, i slutet av 2016 kan man vara uppe i full produktion. Då kan mängden olja på marknaden öka med 800 000 fat per dag.

Men tack vare stora oljereserver kommer Iran kunna börja exportera olja innan dess.

Bilisterna måste inte heller vänta så länge på att priserna ska sjunka. Bara vetskapen om kärnavtalet har fått priserna på oljemarknaden att gå ner.

Men trots att bensinpriset bestäms av marknadspriset på råolja är ekvationen inte så enkel i de nordiska länderna där en stor del av priset består av skatter.

Oljeanalytiker Saltvedt påminner också om att priset på olja inverkar på den ekonomiska tillväxten. Då konsumenterna sparar pengar vid bensinpumpen använder de mera pengar på annat.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes