Hoppa till huvudinnehåll

Kyckling kläcktes ur butiksägg

Höna och kyckling.
Kycklingen Vanilja föddes onsdagen den 8 juli. Höna och kyckling. Bild: Anu Plit vanilja

Ur ett ekologiskt ägg köpt i en supermarket kläcktes förra veckan en liten kyckling i Lovisa. Kycklingen mår bra och har fått namnet Vanilja.

Tessjöbon Anu Plit köpte för en månad sedan, den 16 juni, en kartong med fyra ekologiska ägg från en affär i Lovisa. Meningen var att ge dem till hennes hönor för att ruva.

– Jag har några hönor av blandras. Deras instinkt att ruva är väldigt stark men de hade just inga egna ägg. Jag tänkte att om jag ger dem några butiksägg så har de något att sitta på och märker kanske sedan att det inte kommer att kläckas något ur dem.

Höna och kyckling.
Vanilja och adoptivmodern Nekku. Höna och kyckling. Bild: Anu Plit vanilja

Exakt 21 dagar senare överraskades familjen ändå totalt. Onsdagen den 8 juli kläcktes det ena ägget och ut kom en vit liten krabat.

– Vi döpte den till Vanilja efter färgen. Vi tror att det är en höna.

Kycklingen är nu en vecka gammal och verkar pigg och kry. Hönan Nekku som ruvade ägget har redan lärt henne hur man pickar på marken för att hitta ätbart. Vanilja ska få bo kvar hos Anu Plit.

– Eftersom det var frågan om ekologiska ägg så tänkte jag att det kunde finnas tuppar på gården som de kommer från. Men att äggen skulle vara så här färska att någonting kunde födas ur dem överraskade mig, säger Anu Plit.

Läs också