Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländare våndas över Greklandsstöd

Sannfinländarnas partisekreterare Riika Slunga-Poutsalo.
Sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo. Sannfinländarnas partisekreterare Riika Slunga-Poutsalo. Bild: Yle suomi areena,Sannfinländarna

Sannfinländarnas anhängare våndas över hur partiet ska göra om det blir aktuellt med ett nytt stödpaket till Grekland. Frågan är besvärlig både för partiets riksdagsmän och dess anhängare.

- Det verkar som om de igen böjer sig och ger ett nytt lån, suckar Martti Mannila som följt med Greklandsdramat med EU-möten som avlöst varandra de senaste dagarna.

Eurabon Mannila röstar på Sannfinländarna och har kommit till Björneborg för att ta del av en diskussion om invandring som partiet arrangerar i samband med debattevenemanget Suomi Areena.

Sannfinländarnas anhängare Marti Mannila och sonen Markus Mannila på plats under partiets evenemang i Björneborg.
Sannfinländarnas anhängare Martti Mannila och sonen Markus Mannila på plats under partiets evenemang i Björneborg. Sannfinländarnas anhängare Marti Mannila och sonen Markus Mannila på plats under partiets evenemang i Björneborg. Bild: Yle/ Ville Hupa markus mannila

Mannila har hittills varit nöjd med hur det egna partiet klarat sig i regeringen men erkänner att frågan om greklandsstödet är den kanske svåraste hittills. Både för honom själv och hela partiet.

- Jag vill inte att fler finländska skatteeuron går till ännu ett nytt lånepaket, säger Mannila.

Han får medhåll av sonen Markus Mannila som står bredvid, också han partimedlem.

- Vilken är poängen med att spara några miljarder i grundservicen och undervisningen här hemma och sedan lägga ut samma summa på att stöda ett Medelhavsland där viljan att betala skatt knappt existerar? Det är ju som om alla inbesparingar då rinner ut i sanden, säger Markus Mannila och tillägger att han nog sympatiserar med de påfrestningar som vanliga greker nu går igenom.

Tycker ni Sannfinländarna kan stanna i en regering som ger ett nytt Greklandslån grönt ljus?

- Absolut, intygar båda två med en mun.

- När vi en gång är i regeringen ska vi inte lämna den i första hand. Om Finland tvingas foga sig i frågan om ett nytt stödlån så är det inte mycket Sannfinländarna kan göra för att ändra det, menar Markus Mannila.

Hur påverkar det partiets trovärdighet om Sannfinländarna är med i en regering som godkänner ett nytt lånepaket?

- Jag tror inte det påverkar så mycket. Folk inser nog att felet ligger i EU och inte hos Sannfinländarna, säger Martti Mannila

Partiledningen utesluter inte ett tredje stödpaket

Medan partiordförande Timo Soini valt att ligga lågt med uttalanden om Greklandskrisen ser den övriga partiledningen inte några hinder för en fortsatt regeringsmedverkan också om ett nytt lånepaket till Grekland godkänns.

Riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho sade till Yles A-studio på måndagen att frågan är svår men att partiet bör stanna kvar i regeringen.

Partisekreterare Riika Slunga-Poutsalo upprepade samma budskap på tisdagen i Björneborg med ett villkor om att Finlands ansvar inte får öka. I praktiken skulle det betyda att pengarna till det nya lånet skulle tas helt från den permanenta krisfonden EVM.

Greklandsfrågan står på agendan då riksdagens stora utskott samlas följande gång på torsdag morgon.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes