Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländare vill stanna kvar i regeringen

Sampo Terho i A-studio 13.7.2015.
Sampo Terho i A-studio 13.7.2015. Bild: Yle sampo terho

Ordföranden för Sannfinländarnas riksdagsgrupp Sampo Terho anser att partiet bör hålla sig i regeringen oavsett hur det går med det nya stödpaketet till Grekland.

I Yles A-studio i går kväll sade Terho att ett "ja" till det nya stödpaketet är en mycket svår fråga för partiet. Han tycker ändå inte att Sannfinländarna ska lämna regeringen så länge villkoren för Grekland stämmer överens med regeringsprogrammet.

Han får medhåll av Sannfinländarnas distriktsordförande. De flesta av dem motsätter sig att Grekland beviljas ett nytt stödpaket, men anser att Sannfinländarna i vilket fall som helst bör förbli ett regeringsparti, skriver Lännen Medias tidningar.

- Om vi inte alls var med skulle de andra partierna i regeringen gå in för en slappare linje i Greklandsfrågan, säger Helsingfors distriktsordförande Nuutti Hyttinen.

Det är bara 3 ordförande av 16 som tycker att Sannfinländarna borde gå ur regeringen om stödpaketet går igenom.

- Om Finland ger en ynka euro till Grekland kommer regeringen att splittras, säger Norra Österbottens distriktsordförande Jari-Pekka Teurajärvi.

Samtliga distriktsordförande stöder ändå sin partiledare Timo Soini. De upplever att han gjort det bästa av en svår situation, skriver Lännen Medias tidningar.

På fredagen meddelade Soini att han motsätter sig ett stödpaket till Grekland, eftersom det skulle öka Finlands ansvar i situationen. Finansministeriet säger däremot att lånesumman kommer från den europeiska krisfonden ESM och att låneprogrammet därför inte innebär mer ansvar för Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes