Hoppa till huvudinnehåll

Tv vs verklighet: Brandman

Eldsvåda
Tv vs verklighet: brandman Eldsvåda Bild: YLE/Pekka Sipilä brandman

Hur verklighetstrogna är tv-serier och filmer om brandmän, som Rescue Me eller Chicago Fire? Brandmannen Christoffer Jåfs berättar.

Medan läkare är de samlade och eftertänksamma vetenskapsmännen och poliserna är de lösa kanonerna är brandmännen tv- och filmvärldens vita riddare. Brandmännen kastar sig in i eldens käftar utan att tveka, räddar spädbarn och husdjur och är starka och trygga. Dessutom ser de sjukt bra ut, även om de just lämnat ett brinnande femvåningshus och är täckta i sot och smuts.

Christoffer Jåfs är brandman på Österbottens räddningsverk och har varit aktiv i yrket sedan han avslutade studierna för tre år sedan.

Christoffer Jåfs
Christoffer är precis så heroisk som man tror Christoffer Jåfs Bild: Privat bild christoffer jåfs

Är alla brandmän lika heroiska som på vita duken?

- Jo, absolut, skrattar Chistoffer. Det kanske beror på att det finns massor med farosituationer man kan hamna i, så folk har en viss bild i huvudet om att det är heroiskt. Men jag vet inte… Kanske man bara måste vara lite dumdristig som brandman.

Brandmannen i action!

Bilden av brandmannen som rusar in med yxa och full mundering in i lågorna och hämtar folk som fastnat inne i byggnaden är den mest förekommande klyschan på vita duken. Men Christoffer menar att det i själva verket är väldigt sällan som de gör något sådant.

- De flesta larm är oftast automatalarm, alltså larm som är kopplade direkt till larmcentralen, från byggnader och industrier, och väldigt ofta rör det sig om falskalarm, berättar han. Det kan vara så att det är fel på brandlarmen eller att de reagerat för mycket på lite rök.

Men Christoffer och hans kollegor går inte och irriterar sig på att få rycka ut för falsklarmen utan är bara nöjda att det inte är någon fara och att ingen kommer till skada. Så där som heroiska brandmän ska tycka.

det är väldigt sällan man kommer utspringande med folk på axeln eller i famnen

- Det sker ju utrymningssituationer, men det är väldigt sällan man kommer utspringande med folk på axeln eller i famnen.

Brandsegel, alltså sådana där utspända skynken man använder när folk hoppar från brinnande hus, används också sällan.

Eld och lågor

Bara för det här med att rädda folk ur brinnande hus sker mera sällan än på tv betyder inte att det inte händer. Och när det väl händer är det inte mindre dramatiskt heller.

Rökdykning, när brandmän går in i en rökfylld lokal med syrgasmasker och letar efter folk, har Christoffer fått syssla med flera gånger.

Sikten är inte så klar som det brukar vara på film. Det är i regel kolsvart och man ser ingenting.

- Sikten är inte så klar som det brukar vara på film. Det är i regel kolsvart och man ser ingenting. Man får känna sig fram längs väggarna och jobbar alltid i par för att täcka större ytor fortare.

De mest realistiska brandutryckningarna på film är fordonsbränder, som Christoffer säger ligger mycket nära verkligheten eftersom de är lättare att iscensätta även på tv och film.

Djurens bästa vän

Utöver att rädda farmödrar och barn ur infernon brukar brandmän i film ofta få plocka katter ur diverse träd. Händer det här i verkligheten?

Älg.
"Där är ni, äntligen! Jag har väntat i en kvart nu, minst!" Älg. Bild: YLE/Esko Kitula naturväktarna

- Jodå, fast det är oftast mer som en PR-grej, säger Christoffer. En katt kommer oftast ner av sig själv när den är hungring eller trött, det brukar dröja ett par dagar. Men ibland blir någon extra nervös och då rycker vi ut.

Men Christoffer räddar inte bara katter, utan även andra djur finns på listan över dem som kan tacka brandmännen för sin fortsatta existens. Och de behöver inte sitta i träd, heller.

Det kan vara älgar som gått ner sig i isen, svanar som frusit fast, hästar som fallit i diken och en massa annat

- Det kan vara älgar som gått ner sig i isen, svanar som frusit fast, hästar som fallit i diken och en massa annat, berättar Christoffer. Oftast är man ju lite osäker när man ska hantera djur, men man får göra sitt bästa bara.

Kärlek och vänskapsband

Bland poliser och brandmän på tv och i filmerna verkar gemenskapsbanden betyda otroligt mycket. Dessutom brukar de här yrkesgruppernas yrkesfaror medföra att deras partners alltid förväntar sig att det värsta ska hända – ett dödsfall.

Men Christoffer menar att den sortens oro inte finns, åtminstone bland brandmän och deras partners här i Finland.

- Nej, arbetssäkerheten är bra här i Finland så det är ingen större fara. Utbildningen vi får här i Finland är långt gången.

man måste känna varandra bra och kunna lita på varandra

Gemenskapen och sammanhållningen är däremot lika viktig som på film och tv.

- Man blir nog väldigt sammansvetsad i en grupp, säger Christoffer. Vi jobbar alltid ett dygn och är sedan lediga tre. Och det är alltid samma gäng, så man lär ju känna varandra väldigt bra och bygger upp en nära relation till arbetskompisarna, vilket är väldigt viktig i det här yrket. Man måste känna varandra bra och kunna lita på varandra.

Konflikthantering

I fiktionens dramatiska värld är konflikter mellan nära arbetspartners något av det värsta som kan hända, och kan vara grunden för en hel säsong av förvecklingar. Är det lika eldfängt (höhö!) på stationen i det verkliga livet också?

- Vi pratar om det som stör och hanterar det. Det är nog sällan så att det blir ett stort problem som på film.

när det brinner har man inte tid att fokusera på något annat

Det är en arbetssituation, och när det brinner har man inte tid att fokusera på något annat. Det ska funka, och båda två vet nog vad det är som gäller. Är det något som man funderar på så tar man det på utsidan eller i en debriefing efteråt eller liknande.

Hierarkin


Även hierarkin man ser i serierna finns i Christoffers vardag. Det är nog inte fråga om att låta de äldre glida ner för stången först, men visst finns det skillnader mellan de yngre och äldre i gardet. Det påminner på många sätt om en militär rangordning med olika befälsnivåer.

- Man ska nog respektera den som har gjort det här mycket längre än man själv gjort, men sen ska man komma ihåg att de yngre har färskare utbildning, det sker ju utvecklingar i alla yrken.

Vad ska man se?

Rescue me och Chicago Hope är två serier Christoffer gärna ser om sin egen yrkeskår. Överlag ger Christoffer rätt bra betyg åt hur brandmän och deras jobb porträtteras. Den stora svagheten ligger i hur det ser ut när de är inne i brinnande hus, men Christoffer har full förståelse för att det är svårt att få det att se dramatiskt ut när man inte ser något.