Hoppa till huvudinnehåll

IMF skjuter ner eurozonens överenskommelse med Grekland

EU:s och Greklands flagga.
EU:s och Greklands flagga. Bild: EPA/FOTIS PLEGAS G grekland

Det grekiska parlamentet har inlett debatten om lånepaketet och de påtvingade reformerna. Kvällens omröstning lär inte underlättas av att Internationella valutafonden riktat stenhård kritik mot överenskommelsen mellan eurozonen och Grekland.

Nyhetsbyrån Reuters var på tisdagen först ute med en läckt rapport från Internationella valutafonden där IMF redogjorde för en ny skuldhållbarhetsanalys och hävdade att Greklands behov av skuldlättnader går långt bortom vad EU-institutionerna har övervägt hittills.

Skuldlättnader och skuldavskrivningar är precis var Alexis Tsipras regering har krävt hela tiden.

Sent på tisdag kväll har nyhetsbyråer och flera medier fått tillgång till en anonym IMF-källa som dessutom låter förstå att IMF inte kan erbjuda Grekland fler lån om inte eurozonen ser över sin ståndpunkt vad gäller skuldlättnader.

Greklands skuldbörda kan nå 200 procent av BNP

På måndag morgon kom alltså euroländerna och Grekland överens om hårda villkor för ett nytt lånepaket på 86 miljarder euro som sträcker sig över tre år. Enligt IMF är den ekonomiska tillväxt som reformerna och lånen förväntas resultera i helt orealistisk.

IMF:s nya skuldhållbarhetsrapport varnar för att Greklands skuldbörda kan nå 200 procent av landets BNP inom de närmaste två åren.

IMF hävdar alltså att Grekland behöver enorma skuldlättnader för att alls komma på fötter.

EU-länderna måste ge Grekland en återbetalningsfrist på 30 år och en betydande förlängning av återbetalningstiden. Annars måste EU-länderna göra årliga skatteöverföringar till den grekiska budgeten, eller acceptera omfattande skuldavskrivningar på lånen, konstaterar IMF.

IMF vill kanske inte delta i lånepaketet

Många medier tolkade IMF-rapporten så att IMF inte kommer delta i flera nödlånepaket till Grekland om inte EU ser över sin ståndpunkt vad gäller skuldlättnader. Eurozonen vill absolut att IMF är en av kreditgivarna.

På tisdag kväll gav en anonym IMF-källa en intervju som flera nyhetsmedier fått tillgång till. Nyhetsbyrån AFP citerar den här källan direkt.

- EU:s medlemsländer skulle vilja ha fortsatt delaktighet av IMF, men det är klart att de i så fall måste leva upp till våra kriterier, säger IMF-källan.

IMF anser att överenskommelsen mellan eurozonen och Grekland inte är tillräckligt detaljerad speciellt vad gäller skuldhållbarhet och skuldlättnader.

- Vi behöver en konkret och ambitiös lösning på det här skuldproblemet.....Vi behöver betydligt mera specificering, både vad gäller principer men framför allt vad gäller skuldlättnader, fortsätter IMF-källan, enligt AFP.

Demonstrationer och strejker

I Grekland är det också många som anser att euroländernas krav är för hårda. Ett grekiskt fackförbund har utlyst strejk som en protest mot villkoren. Till följd av det stod metron i Aten stilla i tre timmar på morgonen och en del apotek håller stängt. Också bankpersonalen strejkar men bankerna har varit stängda redan tidigare.

I centrala Aten har människor nu börjat samlas för att protestera. På kvällen då själva omröstningen närmar sig väntas stora demonstrationer utanför parlamentet.

Enligt en färsk opinionsundersökning vill ändå kring 70 procent av grekerna att parlamentet röstar ja till det nya stödpaketet.

Grekland ska rösta för ett paket som varken Tsipras eller IMF tror på?

Greklands premiärminister Alexis Tsipras sade i grekisk TV på tisdag kväll att han skrev under en överenskommelse i Bryssel som han inte själv tror på. Han hävdade ändå att de senaste lånevillkoren är bättre än de som det grekiska folket röstade ner.

Det grekiska parlamentet förutsätts under onsdagen godkänna lagreformer om momshöjningar, höjd pensionsålder, höjd företagsskatt för småföretagare, skatt på lyxprodukter och juridisk självständighet för Greklands statistikbyrå. Inom de kommande dagarna förutsätts parlamentet godkänna hårda arbetsmarknadsreformer och lagar om privatisering.

IMF:s ståndpunkt gör det antagligen ännu svårare för Tsipras att övertala sina partikamrater och andra parlamentariker att rösta för reformerna.

BBC:s ekonomijournalist Robert Peston menar att IMF-rapporten sätter hela reformpaketet i gungning och i stället får nu de grekiska kraven om skuldlättnader mera luft under vingarna.

- Varför i världen skulle grekiska parlamentariker rösta för ett smärtsamt reformpaket när IMF - den globala skiljedomaren i de här frågorna - inte tror att paketet kommer att föra Grekland tillbaka mot välstånd?

Läs också