Hoppa till huvudinnehåll

Kultur väcker debatt på Suomi-areena

Filmskaparen Klaus Härö på Suomi-areena 2015.
Filmskaparen Klaus Härö på Suomi-areena 2015. Bild: YLE/Jaani Lampinen suomi-areena

Det har kallats Finlands största debattforum, under en vecka i juli. Suomi-areena i Björneborg debatterar bland annat internationella frågor.

Endel vill stoppa invandringen. Andra vill ha mer internationella impulser – filmregissören Klaus Härö hör till dem.

-Självfallet vill jag också resa, få kunskap och impulser i världen, säger Klaus Härö. Han deltog på tisdagen i en paneldebatt där man diskuterade både finländska kulturskapares möjligheter till impulser utifrån, men också möjligheterna för utländskt kulturfolk att komma till Finland.

Ge invandrare filmchans!

Rörlighet är viktig för alla människogrupper. Klaus Härö efterlyser mångfald på samma sätt som i Sverige, Han skulle gärna se t.ex. flera första eller andra generationens invandrarfilmare som kunde ge sin berättelse om dagens Finland.

-Inte kan Kaurismäkis, eller min, beskrivning av Finland vara den enda, konstaterar Klaus Härö. Det borde finnas 15 berättelser. Men det är inte lätt att komma in, varken för kvinnor eller invandrare. Och Härö är ingen vän av kvotering utan de bästa berättelserna.

Handel ger naturligt internationellt umgänge

-Det kanske är kulturfientligt att säga såhär, men det naturliga umgänget mellan mänskor har hemskt länge skett genom handel. Det känns väldigt onaturligt och konstlat att bara bestämma att nu ska vi ha kulturutbyte. Det måste finnas en krok, något som lönar sig, att ta reda på hur andra länder klarar av att göra t.ex. så bra filmer, säger regissör Klaus Härö på besök i Björneborg.

Hur ska Finland nå omvärlden?

En vanlig fråga brukar vara vad man tänker om Finland ute i stora världen. På tisdagen kom frågan upp vid en debatt arrangerad av Finlands kultur- och vetenskapsinstitut i världen. Frågan var; Hur blir Finland intressantare – genom heavy metal eller arga fåglar? Musik och datorspel är nu de stora exportartiklarna. Skog och papper, metallindustri eller ens mobiltelefoner är inte längre intressanta. Många i världen visste inte att Nokias mobiltelefoner kom från Finland. På samma sätt är det med Angry birds som har blivit en världssuccé helt utan att spelarna medvetet vill gynna finländskt. Kvalitet är en viktig fråga för att slå igenom i världen, konstaterar debattörerna i Björneborg.

Flera sätt komma ut – medvetet eller på en räkmacka

Centralhandelskammarens VD Risto E J Penttilä delar in finländska exportsuccéer i tre kategorier.
De som likt Angry Birds blir en succé nästan av sig själva.
De som likt den internationella konsultbyrån Jaakko Pöyry packar kappsäcken och ger sig ut i världen och börjar sälja sin kunskap och tjänster.
Och de som samlas runt en produkt där många medverkar. Nokia är fortfarande det strålande exemplet, där ett företag samlar kunskap bland många småföretag och entusiastiska innovatörer som alla gynnades av mobiltelefonsuccén.

Det gick som det gick, men nu söker Finland nya succéer.

Tung kulturminister i Björneborg

Ett huvudtema för årets evenemang i Björneborg är kultur- och utbildningsfrågor. Undervisningsministeriet är en av huvudsponsorerna, och det området debatteras på många olika evenemang på Suomi-areena. Kultur- och utbildningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) är en eftertraktad debattör. Hon ska hinna möta både kulturfolket och väljarna. Suomi-areena har enligt arrangörerna blivit en stor publiksuccé på sitt tionde år. Däremot uteblir regeringens tre partiordförande. Samlingspartiets viceordförande Sanni Grahn-Laasonen ska i dag också hinna ersätta partiordförande Alexander Stubb som uteblir från den stora partiledardebatten. Där blir det oppositionens partiledare som lyser med sin närvaro.

Ge dem en chans

Kulturfolket ska alltså nu mötas i Björneborg. I informella kretsar är frågan också hur man ska ställa sig till den nya borgerliga regeringen. Filmskaparen Klaus Härö vill ännu ge dem en chans.

-Jag skulle kanske annars vara ganska orolig, om inte regeringen hade tagit tag i det dåliga ekonomiska läget. Skulle de inte ha denna Vi kavlar upp ärmarna-inställning, så skulle jag vara mer orolig.

-Det har talats mycket bland kulturarbetare om hur ska vi reagera på att vi inte har en egen kulturminister, en som på heltid jobbar med kulturfrågor, noterar Klaus Härö. Det får tiden utvisa, han vill ge dem en chans och se tiden an.

Filmstöd som i Danmark

Kulturarbetarna för ändå en aktiv dialog med beslutsfattarna. Härö hoppas på en satsning på kulturen.

–Men inte en blind satsning, att man kastar ut pengar så att alla ska kunna bli filmare eller alla ska kunna bli bildkonstnärer, utan en koncentrerad, medveten satsning, som ger resultat där det ser ut att finnas ljus, efterlyser Härö.
Många branscher behöver ett stöd. Musik, film, utvecklande av dataspel har nämnts bland annat i Björneborg.

Härö hänvisar till Danmark för ett tiotal år sedan.

-Man hade några stora internationella framgångar, som väckte beslutsfattarna. De stödde dansk film i stort för att åstadkomma ett stort lyft. Som filmskapare hoppas Härö att det ska ske också i Finland.

-Men det får inte ske i blindo utan måste vara en medveten satsning, där man ser och tror att det ska ge frukt.

Läs också