Hoppa till huvudinnehåll

Manliga friluftslekar: lyfta sten

Ett allmänt styrkeprov för unga män förr i tiden var att man skulle lyfta tunga saker. Följande friluftslekar kräver minsann både muskler och en rätt teknik att lyfta.

En man lyfter en stor sten med sina armar. Bilden är tagen 1932 i Terjärv, Risbacka.
En man lyfter en stor sten med sina armar. Bilden är tagen 1932 i Terjärv, Risbacka. Bild: Maximilian Stejskal 1932, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet risbacka

Lyfta sten

Stenlyftning är ett vanligt styrkeprov, som oftast förekommer bland den manliga ungdomen. Risbackastenen i Terjärv väger mellan 150-200 kg och har använts sedan början av 1700-talet.

För att det skall vara lättare att lyfta stenen begagnar man en stark trädgren, mot vilken stenens vassa undre del vilar och vilken man tar tag i från vardera ändan. I forna tider var det en sed, påstår de gamla, att en man inte fick gifta sig, förrän han orkat lyfta stenen från marken.

En man lyfter en stor sten med sina händer. Bilden är tagen 1930 i Jomala, Björsby, Åland.
En man lyfter en stor sten med sina händer. Bilden är tagen 1930 i Jomala, Björsby, Åland. Bild: Maximilian Stejskal 1930, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet björsby

På Åland i Björsby i Jomala finnes en lyftsten i vilket årtalet 1783 är inhugget. Till formen är stenen äggrund. Ibland heter det, att den som inte kan lyfta en lyftsten, inte räknas som en riktig karl.
En man lyfter två tunga lod. Bilden är tagen 1936 i Strömfors bruk.
En man lyfter två tunga lod. Bilden är tagen 1936 i Strömfors bruk. Bild: Maximilian Stejskal 1936, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet lyfta lod

Lyfta lod

Med ena handen försöker man lyfta 5 lispunds lod (ungefär 42 kg) och håller det på utsträckt arm så länge som möjligt. Ibland ställer man sig att stå på en 10 lispunds vikt och försöker, med vardera handen lyfta en likaså 10 lispunds vikt så högt man orkar.

Starka karlar kan också fatta tag i handtaget på ett 10 kg:s lod med handflatan uppåtvänd. På sträckt arm skall man sedan vrida handen, så att handflatan vrider sig inåt nedåt och lodet vrider sig upp och ned. Man tävlar även i vem som lyfter det tyngsta lodet.

En man lyfter ett tungt lod med sin ena hand. Bilden är tagen 1930 i Bromarf.
En man lyfter ett tungt lod med sin ena hand. Bilden är tagen 1930 i Bromarf. Bild: Maximilian Stejskal 1930, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet lyfta lod

Med tummen och lillfingret lyftes ett 10 kg:s lod så, att man håller i ett upp- och nedvänt lod samt vrider handen uppåt, så att lodet kommer i upprätt ställning.

Ur Maximilian Stejskals doktorsavhandling "Folklig idrott" från 1954.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.