Hoppa till huvudinnehåll

Medborgarinitiativ kräver folkomröstning om Fennovoima

Bild av hur Fennovoimas kärnkraftverk kan komma att se ut.
Bild av hur Fennovoimas kärnkraftverk kan komma att se ut. Bild av hur Fennovoimas kärnkraftverk kan komma att se ut. Bild: Fennovoima aes-2006

Läkaren Mikael Finne i Korsholm tog initiativ till en namninsamling. Han hoppas på 50 000 namn och i slutändan en folkomröstning om Fennovoima projektet.

Namninsamlingen sker på nätet, på webbplatsen Medborgarinitiativ.fi. Namninsamlingen startades den 11. juli och meningen är att få ihop de 50 000 namn som krävs för att få en fortsatt behandling av ärendet.

Målsättningen är att riksdagen antar en lag om folkomröstning om Fennovoimas kärnkraftsprojekt i Pyhäjoki.

Representativ demokrati räcker inte till

Folket borde också få säga sitt om Fennovoimas kraftverksprojekt i en folkomröstning enligt initiativtagaren Mikael Finne. I det här speciella fallet kan inte representativ demokrati åberopas anser Mikael Finne.

- Jag tycker att det här är en så stor fråga som berör hela Finlands befolkning, både miljömässigt och ekonomiskt, säger Mikael Finne.

Sent ute med krav på folkomröstning

Arbetena i Pyhäjoki med markarbeten för kärnkraftsverksbygget har startat trots att full klarhet inte råder om de slutliga ägoandelarna i kraftverket. Tanken på en folkomröstning i det här skedet verkar något försenad.

- Absolut är den det på ett sätt, säger Mikael Finne men ägarfrågan är så diffus och sedan kom det här kroatiska företaget med i sista stund som verkar vara ett bulvanföretag med ryska ägarintressen.

Förhoppningar finns om att få tillräckligt med namnunderskrifter

Mikael Finne jämför den nu pågående namninsamlingen med den som Greenpeace gjorde för en tid sedan där man lyckades få ihop en namnlista med 36 000 namn på fem dagar som överlämnades till näringsminister Olli Rehn.

- Det handlar om att sprida det här budskapet så att folk vet om att det här medborgarinitiativet finns på nätet där man kan stödja det om man tycker att en folkomröstning om Fennovoima vore bra, säger Mikael Finne.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten