Hoppa till huvudinnehåll

Tårgas mot demonstranter i Aten

Grekiska poliser försöker undvika molotovcocktails som slängs mot dem i Aten under demonstrationen.
Demonstranter och poliser drabbade samman under onsdagens demonstrationer i Aten. Demonstranterna slängde molotovcocktailer och polisen svarade med tårgas. Grekiska poliser försöker undvika molotovcocktails som slängs mot dem i Aten under demonstrationen. Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS eurokrisen i grekland

Medan det grekiska parlamentet igår kväll debatterade överenskommelsen med eurogruppen om vidare ekonomisk hjälp, samlades över 10 000 demonstranter utanför parlamentet. Många av demonstranterna kände sig förrådda av den egna regeringen.

Demonstranter med sympatier långt ut på vänsterkanten protesterar mot vänsterpartiet Syriza och mot det andra regeringspartiet, högerpopulistiska Anel.

Demonstrationer i Aten.
Demonstrant med Nej-banderoll utanför parlamentsbyggnaden. Demonstrationer i Aten. Bild: Johnny Sjöblom eurokrisen i grekland

Det var främst kommunister och anarkister som igår kväll samlades på Syntagmaplatsen utanför det grekiska parlamentet.

– Vi röstade redan nej till euroländernas krav och vår regering har inte lyssnat på oss. Det är vår skyldighet att protestera, säger Vagelis.

Nej-sidan demonstrerar mot reformpaketet i aten.
Demonstranter med nej-banderoll går på Atens gator. Nej-sidan demonstrerar mot reformpaketet i aten. Bild: Johnny Sjöblom eurokrisen i grekland

– Jag är själv anarkist, så jag litar inte annars heller på regeringen. Jag kan inte säga att jag är värst överraskad över att man nu struntar i folkets vilja men jag känner mig nog lurad, fortsätter Vagelis och hans lösning skulle vara att Grekland igen inför en egen valuta.

– Jag är mycket besviken. Ett nej i folkomröstningen borde betyda nej. Och jag menar nej till de här reformerna, nej till kraven utifrån och nej till euron, säger Elpida Kalpakidou.

Strax efter intervjun flyger flera molotovcocktails mot polisen. Polisen svarar med tårgas och tillsammans med tusentals andra lämnar jag platsen framför parlamentet. Ögonen tåras och med en handduk framför munnen bär det av bort från Syntagmaplatsen i centrum av Aten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes