Hoppa till huvudinnehåll

ECB höjde taket för Greklands nödlån

ECB:s ordförande Mario Draghi.
ECB:s ordförande Mario Draghi under torsdagens presskonferens ECB:s ordförande Mario Draghi. Bild: AFP / Lehtikuva draghi

Europeiska centralbanken beslutade på torsdagen att höja taket för Greklands nödlån. Samtidigt gav eurogruppen grönt ljus för nya låneförhandlingar.

ECB-ordföranden Mario Draghi höll på torsdag eftermiddag en presskonferens där han meddelade att ECB beslutat att höja det så kallade ELA-stödet med 900 miljoner euro över en vecka.

Det var en hett efterlängtad nyhet i Grekland. De grekiska bankerna har hållit stängt i nästan tre veckor, sedan ELA-stödet frystes.

"Grekland kommer att behöva skuldlättnader"

Draghi ville ändå inte säga när de grekiska bankerna kan öppna igen.

- Ansvaret för att lyfta kapitalkontrollerna och att införa dem ligger hos Greklands regering, sade Draghi. Vi måste göra det här på ett sådant sätt att vi inte löper den motsatta risken, kapitalflykt, vilket skulle slå mot alla som håller fordringar, tillade Draghi.

Draghi konstaterade också att Grekland kommer att behöva skuldlättnader. Frågan är bara hur det ska ske.

Dessutom gav eurozonens finansministrar i dag långivarna mandat att inleda nya låneförhandlingar med Grekland. Det blev möjligt efter att det grekiska parlamentet godkände det första reformpaketet som eurogruppen krävt.

Läs också