Hoppa till huvudinnehåll

Grönt ljus för nya Greklandsförhandlingar

Stora utskottet har godkänt att man inleder förhandlingar om ett nytt lånepaket till Grekland samt kommissionens förslag på brofinansiering värt 7 miljarder euro.

Utskottet behandlade i dag huruvida man godkänner lånepaketet och de villkor som euroländernas ledare kom överens om på måndagen.

- Vi har inte fattat beslut om att ett lån ska beviljas utan att låneförhandlingarna kan inledas, sade finansminister Alexander Stubb (Saml) efter mötet.

Stubb betonade också att ett eventuellt lån är bundet till hårda villkor.

Den kortfristiga finansieringen - så kallad brofinansiering - på 7 miljarder euro ska lätta på den akuta penningkrisen i Grekland. Pengarna behövs för att betala tillbaka grekiska lån som snart förfaller.

Stubb ville inte gå in på detaljer gällande överbryggningslånet eftersom förhandlingarna kring det fortfarande pågår.

"Pest och kolera"

Både utrikesminister Timo Soini (Sannf) och statsminister Juha Sipilä (C) konstaterade att det inte längre finns några bra alternativ då det kommer till Grekland.

- Det är ett val mellan pest och kolera. Vi kan öppna för förhandlingar och försöka gå vidare eller så lämnar vi Grekland i sticket och det blir kaos. Det alternativet skulle kosta också för Finland, sade Soini.

Sipilä lämnade mötet i förtid men hann ge en kort kommentar.

- Alla alternativ med Grekland innebär risker, det finns inte längre några bra alternativ, sade han.

Inga skuldavskrivningar

Stubb upprepade i dag att man inte kommer att tillåta några skuldavskrivningar. Det trots att Internationella valutafonden IMF på onsdagen riktade hård kritik mot mot euroländernas villkor och sade att Grekland inte kommer att klara av lånen utan avskrivningar.

Från oppositionshåll sade vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki att vänsterförbundet har lämnat in en egen motion om att lätta på kraven som partiet anser vara för tuffa för Grekland.

Arhinmäki sade också att det är uppenbart att Grekland inte kommer att klara av att betala tillbaka sina lån.

- Alla vet att man måste skära ner lånenivån. IMF har sagt det, ekonomen Sixten Korkman har sagt det, även tysklands finansminister Schäuble har sagt att det vore klokt men att det inte är möjligt. Det här eftersom man vill göra populär inrikespolitik, inte kloka beslut, sade han.

”Upp till bevis”

Stora utskottets ordförande Anne-Mari Virolainen (Saml) sade tidigare i dag då hon besökte Yles program Ykkösaamu att det gäller att bedöma hur tillförlitliga de grekiska besluten är och hur Grekland till exempel har tänkt driva in skatter.

Virolainen vill gärna tro att ett lånepaket kan rädda den grekiska ekonomin och att landet inte lämnar euron men hon är skeptisk.

- Nu är det upp till bevis för grekerna, sade hon.

Hårda bud

Paketet som euroländerna arbetat fram går ut på att Grekland under en treårsperiod får lån värt 86 miljarder euro och i gengäld förbinder sig till ett omfattande spar- och reformpaket. Reformerna innebär bland annat höjda skatter, höjd pensionsålder och omfattande privatisering av statlig egendom.

Greklands parlament godkände under natten reformpaketet med rösterna 229-64. Tysklands parlament ska behandla Greklandspaketet på fredag.