Hoppa till huvudinnehåll

Kina vill ha renare städer

Diego Azubel / EPA
Smogen blir ibland outhärdlig i Kinas storstäder. Diego Azubel / EPA luftföroreningar

Kina är det land som har största andel koldioxidutsläpp i världen och varje år ökar mängden ytterligare. Smogen som finns i storstäderna orsakar hälsoproblem bland invånarna.

Kinas politiker skulle gärna se att debatten hålls under ytan, men sociala medier har gjort det möjligt för kineserna att lyfta fram problemen.

De sociala mediernas uppkomst har gjort att diskussionen har väckts bland kineserna. Också omvärlden har blivit medveten om de direkta problemen som finns i storstäderna.

Omtalad dokumentär bannades

I mars i år släppte journalisten Chai Jing dokumentären Under the Dome, som handlar om luftföroreningarna som finns i Peking.

Idén till att göra en film uppkom när hon var gravid och fostret i hennes mage fick en tumör.

I filmen kritiserar Jing myndigheternas slappa inställning till problemen. Filmen lyckades med att väcka debatt. På några dagar såg 150 miljoner människor dokumentären, som efter några dagar blev censurerad och otillgänglig inom Kinas gränser.

Filmen hann ändå påverka Kina. Till och med Kinas nya miljöminister har öppet hyllat filmen.

Förändringarnas tid?

Enligt vissa forskare står Kina mitt i en vändpunkt. Regeringen vill minska föroreningarna och kolförbränningen. Det finns flera orsaker till detta, säger Fergus Green, som jobbar som analytiker vid London School of Economics och undersöker Kinas miljöpolitik.

Fergus Green
Fergus Green, forskare på London School of Economics Fergus Green Bild: Yle fergus green

– Den höjda medvetenheten hos befolkningen har definitivt satt press på regeringen. Kina vill ha renare städer, säger Green.

Storstädernas luftöroreningar är ingenting som lockar turister och businessmänniskor. Affärer görs hellre i andra städer.

Luftföroreningarna skadar också foster.

– Enligt Världshälsoorganisationen WHO dog en miljon prematurer i Kina år 2010 på grund av luftföroreningarna, säger Green.

Kolkraftverken den stora boven

Fergus Green och Nicholas Stern jobbar tillsammans med att tolka regeringens uttalanden om miljön och samla statistik om mängden utsläpp.

De har summerat åt vilket håll Kina är på väg.

– Kina vill slippa bort från kolen och investerar nu i förnybara energikällor, säger Green.

Att minska mängden kolenergi går långsamt. Nya kolkraftverk håller på att byggas i landet och enligt Green är dessa ett resultat av beslut som fattades för många år sedan. Men mängden kol som förbränns vid de olika stationerna kommer att minska, enligt Green.

– Kina har en industri som inte är lönsam längre. De strävar efter en mer högteknologisk och utvecklad industri. Det är en del av deras förnyade ekonomiska modell.

Positiva följder

I fjol träffades Kinas och USA:s presidenter och gav varsitt mål om ländernas utsläpp. Kinas president Xi Jinping sade att mängden utsläpp i Kina ska börja minska kring år 2030.

Enligt analytikern Fergus Green och klimatvetaren Kaarina Kolle från WWF är målet satt med god marginal. Kina vill inte misslyckas med sitt löfte och tar därför det säkra före det osäkra.

Kaarina Kolle från Wwf
Klimatvetare Kaarina Kolle från WWF. Kaarina Kolle från Wwf Bild: Yle kaarina kolle

– Det verkar som om det finns en chans att utsläppen når sin topp ännu tidigare än 2030, så något positivt håller på att hända i Kina. Men vi följer med läget. Mycket beror också på hur Kina agerar under de närmaste åren, säger Kolle.

Att Kina ändå går med på att prata om miljöproblemen och börjat reglera kolförbränningen i landets östra delar är ändå ett stort steg.

I december går nästa globala miljökonferens av stapeln i Paris. Kina har ofta varit det svarta fåret när det kommer till miljöpolitiska frågor, men många hoppas nu att en förändring är på gång.