Hoppa till huvudinnehåll

Vi granskar Nittonhundranåntings tolkning av år 1917

Texten Nittonhundranånting 1917, med finska lejonet och en armé.
Texten Nittonhundranånting 1917, med finska lejonet och en armé. Bild: Jakob Nylund 1917

Denna vecka åker Nittonhundranånting tillbaka till år 1917 – året då Finland förklarade sig självständigt från Ryssland. Men kan du lita på det du hör i programmet? Vad är sant och vad är grov förfalskning av fakta? Vi har granskat sanningshalten i tre av programmets sketcher. Vi vill varna för att följande artikel kan innehålla spoilers.

Matransonering under första världskriget


I nästan hela Europa var man tvungen att ransonera livsmedel under första världskriget som pågick från 1914 till 1918. Vintern 1917 införde Sverige exempelvis ransonering av mjöl, något som programmet tar till vara på.

Butiksbesökarna blir upprörda över mjölbristen vilket inte heller är allt för långt ifrån sanningen. Matbrist och prishöjningar under kriget ledde flera gånger till oroligheter och massprotester. Däremot ser vi det som högst osannolikt att någon skulle skjuta en butiksägare mitt på blanka eftermiddagen eftersom mjölet är slut i butiken.

Den förnyade svenska bibeln


År 1773 tillsatte den dåvarande svenska kungen Gustav III en bibelkommission för att påbörja jobbet med en nyöversättning av den svenska bibeln. Något som tydligen var mycket svårare än vad man skulle tro. För det dröjde ända till 1917 innan den slutligen utkom och fick då namn efter den tidens regent – Gustav V.

Däremot antyder sketchen att samma person skulle ha jobbat från början till slut med översättningen, vilket faller på sin egen orimlighet. Denna person skulle då vara minst 144 år gammal. Vi kan dock uppskatta ironin i att man bara kunde uppnå en sådan ålder ifall man var just en biblisk figur. Men faktamässigt haltar denna sketch på många punkter.

Lenin får brev av Finland


Avsnittet avslutas med att vi får höra hur det gick till när Lenin fick reda på att Finland förklarat sig självständigt. Enligt programmet så skulle det ha skett genom ett sångogram.

Som om det inte vore lögn nog så påstår även Nittonhundranånting att detta sångogram skulle ha varit tonsatt till hiphop. Även detta är inkorrekt eftersom det skulle dröja nästan nittio år innan Finland förälskade sig i medioker hiphop med mjäkiga reggae-influenser.

Vi kan konstatera att programmet överlag har stora faktabrister och därför inte bör användas som grund till en pro gradu-avhandling eller ens ett lågstadieprov i historia. Resten av de tvivelaktigt historiska programmet hör du fredag kl. 21:05 i Radio Vega.

Sammanfattat av Nittonhundranåntings "oberoende" granskare Jakob Nylund.

Läs också