Hoppa till huvudinnehåll

Bären mognar långsamt - hyfsad skörd att vänta

Jordgubbslandet är fullt av gröna kartar ännu i mitten av juli.
Jordgubbslandet är fullt av gröna kartar ännu i mitten av juli. Jordgubbslandet är fullt av gröna kartar ännu i mitten av juli. Bild: Yle/Patrick Stenbacka kartar

Visst finns det inhemska jordgubbar till försäljning. Däremot är skördarna hittills småskaliga. Nästa vecka väntas stora mängder mogna, men det är utländska plockare i jordgubbslanden.

Väder, väder och åter väder. På många sätt är just vädret ett evigt diskussionsämne denna sommar.

Dessa jordgubbsbuskar ska ge mogna jordgubbar under nästa vecka.
Jordgubbslandet. Dessa jordgubbsbuskar ska ge mogna jordgubbar under nästa vecka. Bild: Yle/Patrick Stenbacka jordgubbsplanta

Det regnar för mycket och temperaturen är lägre än normalt för juli. Jordbrukarna oroar sig över hur skörden ska bli medan trädgårdsodlarna tar det med ro.

I Petsmo, Korsholm, kliver bärodlaren Sami Håkans över långa rader med jordgubbsplantor. Skörden är försenad, flera veckor dessutom. Trots den långa väntan är skörden hyfsad. Långt ifrån ett rekordår, men ändå ganska bra.

Sami Håkans
Sami Håkans. Sami Håkans Bild: Yle/Patrick Stenbacka sami håkans

- Vi är vana att plocka i slutet av juni eller senast i början av juli. Men fortfarande är det nästan bara gröna kartar överallt, säger Håkans.

Dessa kartar är däremot välfyllda med kommande jordgubbar, men de mognar långsamt. De enstaka jordgubbar som blir röda smaskar trastarna i sig. Följden av små jordgubbsmängder blir istället ett högt kilopris.

Men även om skörden är senarelagd väntar Sami Håkans på nästa vecka. Då är det dags att plocka stora skördarna.

Vid jordgubbslandet har traktorn stått redo i tre veckor.
Traktorn har stått redo i tre veckor. Vid jordgubbslandet har traktorn stått redo i tre veckor. Bild: Yle/Patrick Stenbacka gammal traktor

Utländsk arbetskraft

När huvudskörden plockas nästa vecka är det uteslutande utländsk arbetskraft som Petsmo bär använder sig av. Ett trettiotal vietnameser jobbar dagligen med att plocka dagsfärska jordgubbar som går direkt till försäljning.

Sami Håkans säger att det är längesedan finländska ungdomar hörde sig för om jobb som jordgubbsplockare.

- För fem år sedan när jag själv stod i landet och plockade var vi tio sommarjobbare. Nu är det ingen härifrån som hör av sig.

Vad tror du det beror på?

- Jordgubbsplockning är ett tungt arbete och det kanske inte längre smakar med grovjobb som det.

Gott om blåbär

Petsmo bär odlar i första hand jordgubbar men köper också in blåbär från ett stort område. För en månad sedan såg det ut som om blåbärsskörden skulle bli fattig, men nu ser det bättre ut.

- Liksom jordgubbarna är också blåbären försenade. Här på kusten är det på vissa ställen bra, andra sämre men överlag ser det ut att bli en bra skörd, säger Håkans.

Håkans säger att för de som vill ha jordgubbslådor och blåbär är det bara att hålla ut. De inhemska bären är kraftigt försenade, men nästa vecka börjar huvudskörden.


Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten