Hoppa till huvudinnehåll

Grekland: När Finland väcker känslor

Aten juli 2015.
Aten. Aten juli 2015. Bild: Yle/ Johnny Sjöblom aten

I Grekland har Finlands anseende fått sig en allvarlig törn. I samband med förhandlingarna om nya stödmiljarder för Grekland gjordes Finland tillsammans med Tyskland ansvarigt för de hårda kraven gentemot Aten.

Det var i lördags som Finland plötsligt kom att stå i Greklandskrisens centrum. Från förhandlingarna i Bryssel sipprade uppgifter ut om att det var Finland som ställde de hårdaste kraven gentemot Grekland.

Det var nu plötsligt Finland som kom att vara det som främst Tyskland hittills hade varit. En girig, egoistisk, osolidarisk och elak syndabock. Åtminstone i Grekland.

– Plötsligt och egentligen helt oväntat lyfte alla grekiska medier fram Finland, även om det säkert också fanns andra euroländer som säkert hade nästan lika hårda krav för att bevilja mer stödpengar till Grekland. Det var en situation som vi absolut inte kunde göra något åt, säger Pauli Mäkelä som är Finlands ambassadör i Aten.

Finlands ambassadör i Grekland Pauli Mäkelä. Juli 2015.
Ambassadör Pauli Mäkelä. Finlands ambassadör i Grekland Pauli Mäkelä. Juli 2015. Bild: Yle/ Johnny Sjöblom ambassadör i grekland

– Från grekiskt håll har jag nog fått höra en hel del kommentarer under den gångna veckan, fortsätter Mäkelä.

Hätska kommentarer

Och som finländsk journalist i Aten blir det likaså en hel del kommentarer just nu. Under ett besök på en marknad i förrgår får man säkert vara nöjd över att kommentarerna haglade på grekiska.

Min tolk var dessutom av förståeliga skäl rätt så selektiv i sina översättningar. När stämningen blev för hätsk uppmanade hon mig att raskt gå vidare.

Under den stora demonstrationen i Aten samma kväll var stämningen redan från början så spänd att tolken avrådde mig från att säga varifrån jag kommer. I de fall saken kom på tal nämnde hon vårt västra grannland för att undvika problem.

Men visst kommer det också kommentarer av helt sakligt slag.

– Jag skulle gärna se mer stöd från andra länder, som till exempel Finland, även om jag inte vet hur det skulle vara möjligt. Man borde se att det som händer Grekland också kan hända andra, säger en kvinna jag träffar i centrum av Aten.

En man jag talar med anser att Finland helt enkelt bara dansar efter Tysklands och den tyske finansministern Wolfgang Schäubles pipa.

– Politikerna (i Finland) får sina order direkt från Schäuble och ljuger för sitt folk, konstaterar mannen.

”Glöms bort”

Trots att Finland väcker en hel del känslor just nu, utgår ambassadör Pauli Mäkelä ändå från att affären inte kommer att leda till bestående skador i relationerna mellan Finland och Grekland.

– Här händer så mycket varje dag så jag tror nog att det här glöms bort. Men så finns det å andra sidan vissa personer som nog inte kommer att glömma i första taget. Det har jag själv fått märka under den gånga veckan.

– Vi här på ambassaden försöker nu rätta till missuppfattningar och gjuta olja på vågorna, konstaterar Mäkelä.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes