Hoppa till huvudinnehåll

Halonen: Europas historia har aldrig varit lätt

President Tarja Halonen på Suomi Areena i Björneborg den 17 juli 2015.
Tarja Halonen President Tarja Halonen på Suomi Areena i Björneborg den 17 juli 2015. suomi areena

President Tarja Halonen manar till solidaritet med vanliga greker och minns sin egen presidentperiod som en tid då EU-optimismen stundvis var alltför stor.

Halonen ler ofta och brett och skämtar gärna när hon besöker Björneborg och Suomi Areena på fredag.

Men när intervjun kommer in på Grekland blir hon fundersam. Hon vill ogärna komma med starka omdömen, än mindre komma med råd.

- Under mina många år i politiken fick jag sällan offentliga råd av mina företrädare på olika poster. Jag har själv försökt följa samma exempel.

Några reflektioner kring Grekland blir det ändå.

- Europas historia har aldrig varit lätt. Med den bagkrund vi har har vi en viss krisberedskap i bagaget, säger Halonen.

"Går inte att förändra det som skett"

Och så manar hon till solidaritet, ett av orden hon ofta tog till som president.

- Vi kan gärna tänka på de vanliga människorna i Grekland och fråga oss hur vi själva skulle klara av det som många av dem genomgår just nu. Grekland har gjort misstag och det är frestande att se dem som oärliga, men det går inte att förändra det som redan skett.

Halonen var president då EU expanderade kraftigt och Finlands rykte som mönsterelev i EU-klassen var lika självklart som tilltron till den den gemensamma valutan. I dag ser allt annorlunda ut.

- Då handlade det om att välkomna så många nya länder som möjligt till EU. Många av oss som då var aktiva inom politiken var kanske lite väl optimiska då, medger Halonen och påminner om att Greklands problem var synliga redan i ett tidigt skede.

Halonen önskar ändå att Grekland stannar kvar i EU och euron.

"Välfärdssamhället är ett varumärke som väcker avund"

Intresset kring president Tarja Halonen är fortfarande stort.

När Halonen tar sig till scenen där hon ska medverka i en debatt kring välfärdssamhället och hållbar utveckling, bemöts hon av spontana applåder. Sittplatserna är fullsatta och många stiger upp för att fotografera Halonen som under sin presidentperiod var ett bekant ansikte i Björneborg under jazzveckan.

Debatten kommer snabbt in på huvudtemat, som är välfärdssamhällets framtid och behovet av reformer.

- Jag minns ännu då jag var ung och det fanns lappar i Elantoaffären där föräldrar efterlyste en dagvårdsplats till sitt barn. I dag har alla dagvård och så mycket annat som inte fanns då. Vi behöver reformer men vi ska komma ihåg varifrån vi kommer och vårt välfärdssamhälle är ett varumärke som många utomlands avundas.

Professor: Välfärden framtidens ödesfråga

Sociologiprofessorn Juho Saari från Östra Finlands universitet deltar i samma debatt. Han ser upprätthållandet av medelklassens tilltro till välfärdssamhällets idé som en av framtidens ödesfrågor i Finland.

- Det finns forskning som tyder på att allt fler medelinkomsttagare föredrar skattesänkningar framom inkomstöverföringar. Om den trenden fortsätter så leder det till en politik som inte gynnar dem som är beroende av välfärdssamhällets tjänster.

Saari menar att man redan nu ser en tudelning i hur partiernas anhängare ser på välfärdssamhället.

- Vi frågade för en tid sedan hur människor förhåller sig till påståendet om att välfärdssamhället passiverar människan. Av Vänsterförbundets anhängare var 80 procent av annan åsikt, medan samma 80 procent av Samlingspartiets anhängare håller med. Det talar sitt tydliga språk om hur olika människor redan i dag uppfattar vårt samhälle.

Skäl till optimism

Men allt är inte dystert. President Halonen lyfter fram några skäl till optimism.

- Vårt flerpartisystem har sina brister, men det är väl lämpat för avtal och kompromisser, vilket jag alltid trott på. I länder med tvåpartisystem finns problem då den ena parten alltid anklagar den andra för alla problem.

Också den nya regeringen får tummen upp på en punkt.

- De tror inte sig veta exakt hur framtiden ser ut om fyra år. Det vet ingen.

Läs också