Hoppa till huvudinnehåll

Kallaste sommaren sedan 1996

Regnet öser ner i Houtskär
Regnet öser ner i Houtskär Bild: Tove Söderman regnväder

Mörka moln hopar sig på himlen och regnet smattrar på paraplyet när Yle Östnyland träffar Egil Green på fredag morgon.

En typisk sommardag år 2015, känns det som. Men Green, som har bokfört det östnyländska vädret sedan 1974, rättar till missuppfattningen: sommaren har egentligen inte varit så regnig som man tror.

- Juni var normalregnig, det ska komma kring 80 millimeter och det kom det. Nu ligger vi på 12 millimeter och det ska vara 60 i medeltal i juli, så vi är ganska mycket under. Men idag om det ska komma åskskurar så kan det komma en 10-20 millimeter. Den här dagen ser ganska tröstlös ut.

Kallt som 1996

Men vissa kännspaka drag har sommaren 2015 haft så här långt.

- Det är en sommar som verkar bli en av de fyra eller fem kallaste som jag har varit med om. Medeltemperaturen är i det här skedet ungefär 16,5 grad, det ska vara 18.

Skillnaden kanske inte låter så stor, men den har stor betydelse. Greens statistik från ifjol visar att medeltalet för juli var 20 grader och vi hade 18 heta dagar. Senast det har varit så här kallt i juli var 1996.

”Det sade knäpp”

Över 40 år av statistik avslöjar vissa linjer i det östnyländska sommarvädret.

- Det varierar nog mycket från år till år. I i ett skede på 80-talet blev det kallare och på 90- och i början av 2000-talet varmare. Nu kom då det här bakslaget efter två heta somrar. Två fina somrar om man tycker att det är fint med sol och värme. Någon långsiktigare trend vågar jag inte tala om i det här skedet, det hör till de naturliga avvikelserna.

Egil Green fastnade för väderlek under matematiklektionerna i skolan.

- Vi började rita diagram och så väderdiagram. Då sade det ”knäpp!”. Så började jag följa med vädret där hemma och där blev jag. Har jag varit bortrest har någon annan skött om det så jag har nog statistik dag för dag.

Fåren visar: varmt från 18 juli?

Han följer med vad väderspåmännen förutspår. Enligt en del av dem finns det ännu hopp för juli.

- En av dem spår i får och han påstår att det ska bli varmt före den 18 juli. Det tror jag inte på. En annan följer med planeternas rörelse från almanackan och han säger att hettan kommer vid halva augusti. Man kan ju alltid hoppas.

Men några egna talanger i att spå väder, det har han inte.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland