Hoppa till huvudinnehåll

Telefon + bilkörning = prick i registret

mobiltelefon, bilkörning,
Kan du låta bli mobilen medan du kör bil? mobiltelefon, bilkörning, Bild: Minna Rosvall / Yle bilkörning

I dagens läge är det vanligt att inte bara prata i telefon, utan också att skriva och surfa. Vanligt men olagligt. Blir du tagen av polisen kan du få böter och notering i registret.

Lagen om användning av mobiltelefon under bilkörning berör inte endast att prata i telefonen. Genast då du har telefonen i handen gör du dig skyldig till brott.

Surfande vanligt bland ungdomar

Under ett av polisens övervakningstillfällen i Vasa i sommar använde en fjärdedel av bilförarna sin mobil medan de körde. Av hundra personer var det 15 som pratade (utan handsfree) i telefon och 11 som skrev på den. Bland de som pratar i telefon när de kör hittar man personer ur alla åldersklasser, men när det gäller att fingra på telefonen så är det vanligast bland unga. Många skriver meddelanden, chattar, surfar och kollar olika sociala nätverk medan de sitter bakom ratten.

Bot och registernotering

Om du blir tagen av polisen kan du få böter och en notering i polisregistret. Boten ligger på 50 euro oavsett om du pratar eller bara håller i mobilen.

Om man pratar i telefon och får en ordningsbot för det så är det samma inverkan som en fortkörningsbot.

- Det inverkar på körkortet. Om man pratar i telefon och får en ordningsbot för det så är det samma inverkan som en fortkörningsbot. Det blir en plump i protokollet, säger äldre konstapel Barbro Häggqvist i Vasa.

I värsta fall kan man alltså förlora körkortet genom att man fingrar på sin telefon. Om du till exempel redan har två fortkörningsböter och noteringar så kan den tredje pricken, som gör att körkortet ryker, komma från mobilanvändningen.

Kampanjer för förbättring

Polisen övervakar hela tiden förarnas användning av mobiler men ibland utförs extra kampanjer. Med dem hoppas man kunna sprida hur farligt det faktiskt är att koncentrera sig på sin telefon medan man kör. Man utsätter både sig själv och andra för fara.

Kör till sidan vid användning

Man har rätt att använda sin mobil som gps om den sitter fast i en ställning i bilen. Direkt du ska trycka på den så ska du ändå köra till sidan och stanna. Det ska man göra också då man använder en klassisk gps eller om man annars vill använda sin mobiltelefon.