Hoppa till huvudinnehåll

Valdemar från Västanfjärd i vattenfärger

Johanna Slotte läser ur sin andra bilderbok.
Johanna Slotte läser ur sin andra bilderbok. Bild: Yle/Adrian Grönqvist barnen på krängbänken

Bildkonstnären och litteraturvetaren Johanna Slotte är aktuell med en ny bilderbok för unga - "Barnen på Krängbänken och pojken som följde sin egen väg".

- Boken utspelar sig i Västanfjärd där sjöfart är mycket viktigt. En krängbänk är en plats där man lappar båtar, säger Slotte.

Krängbänken är också namnet orten där bokens huvudkaraktär Valdemar växer upp i början av 1900-talet. Läsaren följer med Valdemars resa från Västanfjärd till en sjukhusbädd i Åbo och vidare ut i den stora vida världen. Resan skildras genom en kontrast av text, mjuka vattenfärgsteckningar och verkliga bilder på Valdemar, hans familj och den Åboländska vardagen.

Bilderboken är ett samarbete mellan Slotte, illustratören Margareta Sjöholm och redaktören Li Näse. Gruppen står också bakom Slottes debutbilderbok "Barnen i råtthålet" - en fiktiv berättelse som utspelar sig i Dalsbruk. Men till skillnad från Slottes förra verk är "Barnen i Krängbänken" baserad på verkliga händelser.

- Det var Li Näses idé att boken skulle göras. Valdemar är nämligen hennes morfar. Det har varit mycket spännande att skriva om honom, säger Slotte.

Får äldre att öppna upp

Slotte har visat bilderboken på evenemanget Sagalund lever på Sagalunds museum i Kimito.

- Folk har kommit fram och sagt att de kände Valdemar. Han var en varm människa, säger Slotte.

När folk inte berättat om hurdan Valdemar var har de talat om hur det var för dem att växa upp i Västanfjärd.

- Det känns fint och spännande att höra om allt jag skrivit stämmer överens med deras uppfattning eller om jag fabulerat för fritt, säger Slotte.

Till sin hjälp i arbetet har Slotte haft intervjuer som Li Näses mamma gjorde med Valdemar på äldre dagar, samt arkivbilder från Sagalunds museum.

Hemma hos Johanna Slotte som läser ur sin andra bilderbok.
Johanna Slottes böcker tilltalar både gamla och unga. Hemma hos Johanna Slotte som läser ur sin andra bilderbok. Bild: Yle/Adrian Grönqvist barnen på krängbänken

Siktar på bilderbok för seniorer

Nu är Slotte ivrig på att göra en bilderbok där hon själv står för bild och text.

- Jag tror att det ska bli något för seniorer. Det är främst med dem jag jobbar, säger Slotte.

Vad gäller själva illustrationerna tror Slotte att det inte finns någon skillnad på hur man illustrerar för barn och för vuxna.

- Man tecknar och skapar som man tecknar och skapar, säger hon.

Slotte vet inte vad boken ska handla om än, men menar att Valdemar antagligen inte kommer att få flera äventyr vid det här skedet.

- Valdemar blev vuxen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland