Hoppa till huvudinnehåll

Dispyt om drottningens möjliga nazihälsning

drottning elizabeth
drottning elizabeth Bild: EPA elizabeth

Den brittiska tidningen The Sun har publicerat en videosnutt där Storbritanniens drottning Elizabeth II som barn ser ut att göra en nazihälsning. Det brittiska hovet är besviket över att videon publicerats.

Den 17 sekunder svartvita filmsekvensen visar drottningen i sjuårsåldern tillsammans med sin mor, syster Margaret och farbror Edvard, prinsen av Wales vid familjens sommarresidens Balmoral.

Drottningens mor håller upp handen och ser ut att göra en Hitlerhälsning. Därefter härmar Elizabeth sin mor. Prins Edvard höjer även han handen.

Buckingham Palace uppskattar att filmen härstammar från 1933 och säger att det är en stor besvikelse att filmen publicerats.

En källa vid hovet säger till BBC att de flesta kommer att se bilderna i sitt rätta sammanhang.

– Vid den här tidpunkten hade ingen någon aning om hur det skulle utvecklas. Att antyda något annat är missledande och oärligt.

Redaktionschefen på The Sun, Stig Abell, försvarar tidningens agerande och menar att det hela handlar om de vuxna och inte om barnen.

Abell säger, enligt BBC, att hela historien har ett betydande historiskt värde med tanke på att prins Edvard, senare kung Edvard VIII, beskylldes ett flertal gånger för att sympatisera med nazisterna under 1930-talet.

Läs också