Hoppa till huvudinnehåll

Farliga och förargelseväckande – flaggor som väcker känslor

Sydstatsflaggan. I den amerikanska delstaten South Carolina vill guvernören sluta använda sydstatsfalaggan i officiella sammanhang - efter skjutningen i Charleston.
Sydstatsflaggan Sydstatsflaggan. I den amerikanska delstaten South Carolina vill guvernören sluta använda sydstatsfalaggan i officiella sammanhang - efter skjutningen i Charleston. Bild: EPA/JOHN TAGGART sydstatsflaggan

Lördagen den 18 juli ska Ku Klux Klan ordna en manifestation i South Carolinas huvudstad Columbia, för att protestera mot beslutet att avlägsna Sydstaternas flagga från federala byggnader. Flaggor är laddade med symbolik och skapar ofta kontroverser. Läs om 15 flaggor som i varierande grad rör upp känslorna på olika håll i världen.

Regnbågsflaggan

Regnbågsflaggan eller Prideflaggan är HBTQ-rörelsens internationella kännetecken. Den är ett uttryck för stoltheten hos homosexuella, bisexuella och transpersoner, och samtidigt en symbol för respekt och tolerans. Flaggan skapades av den amerikanske konstnären Gilbert Baker och visades första gången på San Francisco Pride 1978.

Prideflagga på prideparaden i Paris 2009.
Prideflagga på prideparaden i Paris 2009. Bild: EPA/IAN LANGSDON hbtq

Flaggan har sedan dess spritts över hela världen och belagts med otaliga förbud och restriktioner. Ett färskt exempel är från maj 2015, då Ekenäs högstadieskola förbjöd sin hejarklack att använda flaggan på Stafettkarnevalen – ett förbud som ganska snabbt återtogs.

I juni 2015 uppmanade den brittiske utrikesministern Philip Hammond Förenade Konungarikets ambassader världen över att inte hissa flaggan under Pride-evenemang.

Sydstaternas flagga

Det som vi i dagligt tal kallar sydstatsflaggan, "Stars and Bars", var i själva verket inte nationalflagga för den kortlivade statsbildningen Amerikas konfedererade stater. Den var fälttecken för general Robert E. Lees trupper, Army of Northern Virginia.

Sydstatsflaggan på demonstration organiserad av amerikanska nazistpartiet och Ku Klux Klan i Atlanta.
Sydstatsflaggan på demonstration organiserad av amerikanska nazistpartiet och Ku Klux Klan i Atlanta. Bild: EPA stars and bars

Efter inbördeskrigets slut 1865 blev flaggning med Stars and Bars ett sätt för den förlorande sidan att minnas kampen, hedra sina stupade och känna stolthet över Söderns arv. Men flaggan brukades också flitigt av Ku Klux Klan och andra rasistiska organisationer som trakasserade och förföljde de frigivna svarta slavarna.

In i vår tid har flaggan förblivit kännetecken såväl för vårdare av Söderns traditioner som för vit makt-grupper, och därigenom ytterst omstridd. Rashataren Dylann Storm Roof, som den 17 juni i år sköt ihjäl nio afroamerikaner i en kyrka i Charleston, postade på sin webbplats flera foton där han poserade med vapen framför Stars and Bars.

I Europa är flaggan långt mindre kontroversiell. För country- och rockabillyfans i såväl Finland som Tjeckien är sydstatsflaggan en självklar symbol, på svenska raggarmöten fladdrar den överallt – något som kan väcka förundran hos amerikanska betraktare...

Nazitysklands flagga

Den röda flaggan med en vit cirkel och ett svart hakkors var Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiets symbol från 1920, och från 1935 till nederlaget 1945 även Tysklands nationalflagga. I dag är flaggan förbjuden i Tyskland och en del andra länder, på övriga håll får den inte brukas på ett sätt som kan tolkas som hets mot folkgrupp eller förargelseväckande beteende. Paradoxalt nog är den inte bannlyst i Israel. Ett förbud föreslogs där år 2012 men har ännu inte antagits.

Tredje rikets flagga.
Tredje rikets flagga. tredje rikets flagga

I oktober 2008 förbjöd bostadsbolaget Sato i Helsingfors alla hyresgäster att på sina balkonger hänga upp sådana flaggor som kunde ses över räcket. Detta skedde sedan en hakkorsflagga satts upp på en balkong i Lillhoplax, fullt synlig från husen runt omkring.

I november 2013 hängde en man i Kuopio upp en hakkorsflagga på sin balkong. Polisen brydde sig inte om tilltaget, men då en bild på flaggan publicerats av Savon Sanomat tog mannen ner den. För tidningen avslöjade han att han planerade att grunda ett nationalsocialistiskt finskt arbetarparti.

Helsvart / helröd flagga

Delstaten West Virginia förbjöd (lagparagraf 61-1-6) länge både innehav och offentlig uppvisning av enfärgade röda eller svarta flaggor. Sådana kunde nämligen tyda på "sympatier och stöd för sådana krafter" som är "fientligt inställda till USA:s eller delstatens författning, lagar, ideal och institutioner". Rött är som bekant den socialistiska arbetarrörelsens färg, svart står i många länder för anarkism – ofta i kombination med rött. Lagen avskaffades 2010.

USA:s flagga made in China

Efter terrorattackerna den 11 september 2001 ökade försäljningen av Stars and Stripes i USA. För Kina blev den amerikanska flaggpatriotismen en ny guldgruva. År 2012 var 94 procent av alla flaggor som importerades till USA av kinesiskt fabrikat.

Den amerikanska flaggan vajar.
Den amerikanska flaggan vajar. Bild: Yle/Jyrki Lyytikkä usa

Detta generande faktum ledde slutligen till att kongressen år 2014 antog lagen "All American Flag Act". Enligt den ska alla flaggor som brukas av lokala och federala myndigheter vara tillverkade i USA, av material från USA.

Flagglagen utlöste ett livligt meningsutbyte i representanthuset. Vissa omutliga republikaner erkände att de inte kunde stöda en lag som satte krokben för den fria konkurrensen. Andra ledamöter ansåg att amerikanska skattebetalares pengar inte kunde läggas ut på flaggor som gjorts i Kina.

Nya Zeelands och Fidjis flaggor

Nya Zeelands flagga.
Nya Zeelands flagga. Nya Zeelands flagga. nya zeelands flagga

Nya Zeelands flagga, tagen i bruk 1902, kan nästa vår ändra utseende helt. Stiftelsen NZFlag.com Trust har sedan 2003 drivit en kampanj för flaggbyte. Stiftelsen anser att den nuvarande flaggan, med Storbritanniens Union Jack i ena hörnet, alltför mycket påminner om landets forna status som brittisk koloni och dominion. Den förväxlas lätt med Australiens flagga, och den innehåller inga genuina element från Nya Zeelands historia, kultur eller natur.

NZFlag.com Trust föreslår i stället en flagga med motiv från en av landets karaktärsväxter, den trädartade ormbunken Cyathea dealbata, känd under namnen silver fern eller kaponga. I Nya Zeeland avbildas dess dekorativa blad i de mest skilda sammanhang, från företags logotyper till tatueringar.

Den 5 maj 2015 utlyste New Zeelands regering en tävling om förslag till ny nationsflagga. I en folkomröstning nästa år ska väljarna utse sin favorit bland de bästa inkomna bidragen. Här kan man ta en titt på hurdana bidrag som kommit in.

Många forna brittiska kolonier har under sin första tid som självständiga nationer haft flaggor där Union Jack ingått, men senare bytt ut dessa. Till de mer senfärdiga hör stillahavsnationen Fidji. Landet blev självständigt 1970, men på dess ljusblå nationalflagga finns fortfarande den brittiska flaggan i ena hörnet. Där avbildas också en sköld med Georgskorset, ett lejon, sockerrör, bananer, en palm och en fredsduva.

Fidjis flagga.
Fidjis flagga. Fidjis flagga. fidjis flagga

Men i mars 2015 förkunnade Fidjis premiärminister Voreqe Bainimarama att tiden var inne för att "göra sig av med kolonialismens symboler".

- Vi måste ersätta de föråldrade och irrelevanta symbolerna ... Den nya flaggan ska avspegla Fidjis ställning i dagens värld som en modern och självständig nationalstat, tyckte Bainimarama.

Den 9 juni utsåg ett speciellt utskott 23 förslag till ny flagga för Fidji. Det vinnande förslaget ska hissas den 10 oktober, då 45 år gått sedan Fidji blev självständigt.

Västpapuas flagga (Morgonstjärnan)

Västpapuas flagga.
Morgonstjärnan. Västpapuas flagga. västpapuas flagga

Västra Papua är sedan 1962 en del av Indonesien, men under hela denna period har rebellgrupper kämpat för öhalvans självständighet - en av världens minst uppmärksammade konflikter, där tiotusentals människor mist livet. Separatisternas flagga var strängt förbjuden fram till början av 2000-talet. Numera får den hissas offentligt, men bara tillsammans med Indonesiens rödvita flagga.

Tibets flagga

Tibets flagga.
Tibets flagga. Tibets flagga. tibets flagga.

Den tibetanska flaggan skapades i början av 1900-talet och är mättad med buddhistisk symbolik. Den var i bruk till 1950-talets slut, varefter Kinas ledning förbjöd den. Förbudet övervakas noga i dagens Tibet, och brott bestraffas synnerligen strängt.

Irans flagga från tiden före den islamiska revolutionen 1979

Irans flagga 1964-1980.
Irans flagga 1964-1980. Irans flagga 1964-1980. irans flagga 1964-1980

På Irans förrevolutionära flagga avbildas ett svärdbärande lejon mot bakgrund av en stigande sol. Flaggan används allmänt av iranska exilgrupper som motsätter sig landets nuvarande styre. I april 2015 vimlade det av sådana flaggor på och utanför Friends Arena i Stockholm, då Irans och Sveriges fotbollslag möttes.

Kurdistans flagga

Kurdistans flagga.
Kurdistans flagga. Kurdistans flagga. kurdistans flagga

Den rödvitgröna trikoloren med en gul sol kan härledas tillbaka till 1800-talet, då nationalitetstanken slog rot bland både kurderna och andra folkgrupper i osmanska riket. Flaggan används i dag av den autonoma kurdiska regionen i Irak. I Iran, Syrien och Turkiet är den fortsättningsvis officiellt förbjuden.

Franco-Spaniens och republikanska Spaniens flaggor

Spaniens flagga 1945-1977
Spaniens flagga 1945-1977. Spaniens flagga 1945-1977 spaniens flagga 1945-1977

Den röda och gula spanska flaggan har varit i bruk sedan 1700-talet men ofta ändrat utseende. Då Spanien 1931 blev republik ändrades flaggan till en trikolor med tre band i rött, gult och lila. Efter inbördeskriget 1936-39 och nationalisternas seger blev flaggan åter röd och gul, och vapnet i det gula fältet försågs med en del nygamla element: en svart örn, evangelisten Johannes symbol, samt falangiströrelsens kännetecken oket och pilarna.

Även denna skapelse genomgick flera modifikationer. Då Spanien på 1970-talet återgick till demokrati följde nya korrigeringar; flaggans nuvarande utformning är från 1981.

En del spanjorer ger än idag uttryck för sin politiska övertygelse genom bruk av flaggor från tidigare epoker. Högerextremister använder rödgula flaggor med den svarta örnen medan vänsteraktivister, republikaner och fackföreningar ståtar med trikolorversionen från 1930-talet.

Korsikas och Sardiniens flaggor

De stora medelhavsöarnas flaggor har ett gemensamt motiv: svarta manshuvuden med ett vitt band om pannan. På Korsikas flagga avbildas ett enda sådant huvud, på Sardiniens fyra stycken.

Emblemet är känt åtminstone sedan 1200-talet och uppstod säkerligen under de kristnas återerövring av iberiska halvön från muslimerna. Legenden berättar att Aragoniens kung Pedro I i slaget vid Alcoraz år 1096 fick en uppenbarelse av Sankt Göran, och att han efter slaget hittade de avhuggna huvudena av fyra morianer, som han beslöt föra in i sitt vapen.

Sardiniens flagga.
Sardiniens flagga. Sardiniens flagga. sardiniens flagga

Kongo-bördiga Cécile Kyenge blev under sin tid som Italiens integrationsminister 2013-14 utsatt för rasistisk ryktesspridning. Än påstods hon förorda rivning av Colosseum på grund av de hemska minnen som är förknippade med ruinerna. Än skulle hon vid ett besök på Sardinien ha kallat flaggan med morianhuvudena en "skamlig sak", och sagt att det var "obegripligt att ingen ännu vidtagit åtgärder mot detta rasistiska illdåd". Sådana historier spreds på internet och togs på allvar av många.

Storalbaniens flagga

Med sikte på 2016 års EM i fotboll möttes den 14 oktober 2014 Serbien och Albanien i kvalmatch på Stadion Partizana i Belgrad. Det var första fotbollsmötet mellan de båda länderna sedan 1967. Då ungefär halva matchen hade spelats svävade en drönare in över arenan, bärande på en svartröd duk med Storalbaniens karta. Albanien hade utvidgats med Kosovo, delar av Serbien och Grekland, samt närmare halva Makedonien och Montenegro.

Stefan Mitrovic river med flaggan över Storalbanien, Serbien-Albanien, oktober 2014
Stefan Mitrovic river med flaggan över Storalbanien, Serbien-Albanien, oktober 2014 Bild: AFP / Lehtikuva stefan mitrovic

Den serbiske försvararen Stefan Mitrović högg tag i flaggan, varefter de båda lagens spelare rök samman. Publik strömmade ut på planen för att delta i bataljen, det slängdes rökbomber och smällare. Kravallpolis måste inkallas för att stoppa eländet.

UEFA dömde Serbien till segrare i den avbrutna matchen, men landet fick inga poäng. Båda deltagarländerna dömdes dessutom till böter. Men de albanska spelarna fick ett triumfartat mottagande då de återvände till Tirana.

Algeriets flagga.
Algeriets flagga. Algeriets flagga. algeriets flagga

Algeriets flagga och utländska flaggor i allmänhet

I fotbolls-VM i Brasilien 2014 skrällde Algeriet ordentligt och klarade sig till åttondelsfinal, där motståndaren Tysklands seger avgjordes först efter förlängning. Runtom i Frankrike ställde besvikna algeriska fans till med bråk. I Nice gav borgmästaren Christian Estrosi order om att förbjuda "utmanande bruk" av den algeriska flaggan – och alla andra utländska flaggor – så länge VM pågick.

Sveriges flagga och flaggor helt i allmänhet

I september 2007 förbjöds eleverna på Strandskolan i Klagshamn att under skolfotograferingen ha på sig det svenska fotbollslandslagets matchtröja med den blågula korsflaggan. "Skolfotografier är ingen politisk manifestationsplats", ansåg rektor Pär Blondell.

Sveriges flagga.
Sveriges flagga. svensk

På Söndrumsskolan i Halmstad beslöt man i december 2014 att svenska flaggan bara fick synas på de fastställda flaggdagarna och vid internationellt utbyte. Orsaken var att en elev under en maskerad velat klä sig i en uniform med flaggan på, och bära på ett leksaksvapen. Sådant ansågs vara "respektlöst bruk" av nationalsymbolen.

Rektor Jimmie Nilsson på Sunnerbogymnasiet i Ljungby avstyrde allt bruk av flaggor, såväl svenska som utländska, vid gymnasisternas "utspring" i juni 2015. Eleverna ville med flaggorna manifestera sin mångkulturella bakgrund. Men Nilsson sa att tilltaget kunde misstolkas. Han oroades för att någon kunde känna sig kränkt, vilket till exempel kunde ske om en elev med främlingsfientliga åsikter skuttade ut draperad i svenska flaggan.