Hoppa till huvudinnehåll

Stora evenemang betydelsefulla för turismen

Deltagare i Gymnaestrada från Tyskland. Sigrid Becker (t.v.) skulle gärna komma till Helsingfors på Nytt.
Deltagare i Gymnaestrada från Tyskland. Sigrid Becker (t.v.) skulle gärna komma till Helsingfors på Nytt. Deltagare i Gymnaestrada från Tyskland. Sigrid Becker (t.v.) skulle gärna komma till Helsingfors på Nytt. Bild: Yle/Camilla Berghäll storevenemang

Den senaste veckan har det funnits exceptionellt mycket människor i Helsingfors tack vare de 21 000 deltagarna i Gymnaestrada. På lördag avslutas evenemanget.

Sigrid Becker är en av deltagarna i Gymnaestrada. Hon har aldrig varit i Helsingfors förut, men skulle gärna återvända för att hinna se lite mer av staden.

Emma Palokoski (t.v.) och Laura Heikkilä arbetar inom Helsinki Help och hjälper turister på stan.
Emma Palokoski (t.v.) och Laura Heikkilä arbetar inom Helsinki Help och hjälper turister på stan. Bild: Yle/Camilla Berghäll turistinformation

– Vi har inte hunnit se så mycket av Helsingfors, det har varit så mycket program, säger Becker. Men staden är fin, det finns mycket natur och kollektivtrafiken fungerar bra.

Vid turistinformationen i Helsingfors säger Emma Palokoski och Laura Heikkilä att de har haft mycket mer kunder vid turistbyrån när det varit så mycket folk i staden under den här veckan.

– Vi har haft 22 000 kunder under den här veckan vilket är mer än dubbelt mer jämfört med veckan innan, säger Palokoski.

En riktig "Supervecka" i Helsingfors

Sanna Salonen är kundservicechef vid Visit Helsinki. Hon säger att ett så stort evenemang som Gymnaestrada har en stor betydelse för turismen i staden, med andra ord hämtar evenemanget pengar till Helsingfors.

Sanna Salonen från Visit Helsinki hoppas på att fler stora evenemang kommer att ordnas i Helsingfors.
Sanna Salonen från Visit Helsinki hoppas på att fler stora evenemang kommer att ordnas i Helsingfors. Bild: Yle/Camilla Berghäll sanna salonen

– Turisterna behöver olika slags service, de vill gå på sightseeing, de övernattar på hotell, äter på restaurang och shoppar, säger Salonen.

Salonen kallar den senaste veckan för en supervecka, eftersom det utöver Gymnaestradadeltagarna också under tre dagar kommit kryssningsfartyg med närmare 10 000 kryssningspassagerare till Helsingfors.

– Ett sightseeingbolag jag nyss talade med sade att de behövt tre eller fyra extra bussar varje dag den här veckan, säger Salonen.

Exakta siffror kommer först senare, men Salonen uppskattar att den mängd turister som kommer i och med Gymnaestrada hämtar ungefär 30 miljoner euro till Helsingfors.

Några negativa sidor med Gymnaestrada verkar inte finna just alls från turismens synpunkt.

– Det enda negativa jag har hört om Gymnaestrada är att folk skulle önska att evenemanget skulle pågå lite längre, säger Salonen och skrattar.

Till sist säger Salonen att alla kan bidra till att ge ett positivt intryck av staden, så att turisterna vill komma tillbaka.

– Vi är alla ambassadörer för vår stad, och när vi får besökare kan alla ge ett positivt intryck när vi möter en turist på gatan eller på spårvagnen som behöver hjälp, säger Salonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes