Hoppa till huvudinnehåll

Sune Bergström: Hjälp - min bokhylla svämmar över! - hur gick det sen?

Sune Bergström är redaktör på Svenska Yle och arbetar för Radio Vega Östnyland.
Sune Bergström Sune Bergström är redaktör på Svenska Yle och arbetar för Radio Vega Östnyland. Bild: YLE/ Stefan Paavola sune bergström

I våras beklagade jag mig i en kolumn över att min bokhylla svämmar över av gamla böcker, ett problem som jag delar med många andra.

Böcker.
Bokbål eller returpappersinsamling bär mej emot Böcker. Bild: Mässcentrum / Markku Ojala bokmässa

Efter sextio år har jag kommit underfund med att jag nog inte kommer att läsa på nytt alla gamla böcker som dammar i min bokhylla. Det finns helt enkelt så många nya böcker som jag vill läsa att tiden inte räcker till.

Att föra mina gamla böcker till ett antikvariat är ingen lösning - det enda antikvariatet i Borgå lär inte ta emot svenska böcker eftersom ingen köper dem.

Förverkligade mitt hot

Under semestern beslöt jag förverkliga mitt hot om att tömma bokhyllan och föra böckerna till sommartorget i Sibbo, Spjutsund. Det är fråga om hundratals böcker så bilen var ganska fullastad när jag tidigt en lördagsmorgon begav mig till sommartorget vid föreningslokalen Byarsborg.

Det största orosmolnet var inte att få böckerna sålda utan rent konkret regnmolnen som kretsade kring sommartorget. Böcker gillar som bekant inte vatten. Nåja, regnet höll sig borta.

Jag lastade mina bokfyllda tvättkorgar på och under mitt försäljningsbord och kände genast den fina stämningen och samhörigheten bland alla försäljarna på sommartorget.

Från 22 € till 2 €

Hur skulle jag prissätta mina böcker? Efter att ha frågat andra som har försökt bli av med sina böcker, beslöt jag lägga en 2 euros prislapp på mina inbundna böcker och 1 euros på de övriga. Noterade att en bok som jag för ett år sedan hade köpt för 22 € nu inte gick åt för ens futtiga 2 €.

Tanken var att semesterfirare och andra behöver någonting att läsa denna kalla och regniga sommar och visst blev jag av med kanske en tredjedel av mina gamla böcker under de två första lördagarna på sommartorget i Spjutsund.

Som en öppen bok

En gammal skolkamrat skämtade att det nog är mycket illa ställt med min ekonomi när jag måste göra mej av med mina böcker. En annan bekant konstaterade att han kan läsa mej som en öppen bok när han ser vad jag har i min bokhylla.

Jag rekommenderar andra som har problem med översvämmade bokhyllor att sälja böckerna på sommartorg eller loppmarknader. Varför inte försöka med en egen gårdsförsäljning och samtidigt bli av med en massa andra prylar som skräpar i knutarna.

En del bibliotek har kärror dit man kan föra sina gamla böcker. I stället kan man gratis plocka en bok som någon annan inte längre behöver. Biblioteken tar också gärna emot hela böcker som saknas i samlingarna.

I Strömfors bruk och i Valkom i Lovisa har byaföreningarna tagit över närbiblioteken där. Kanske de vill ta emot några av dina böcker?

Finlands första bokby

Finlands första bokby finns i Sysmä. De har varje sommar ett veckoslut där gamla böcker säljs. Byns bokhandel har på vindsvånigen en avdelning för begagnade böcker. Dödsbon, äldre personer och personer som inte vill ha sina böcker med på flyttlasset, donerar böcker till bokbyföreningen.

Slutrea

Tack och lov hör jag inte till dem som får angst av att skiljas från sina böcker. En kollega berättade att hon hade försökt med samma knep som jag. Resultatet var att hon bara hittade FEM böcker som hon hade hjärta att avstå ifrån.

Vad som hände med de böcker som blev osålda efter de två första sommartorgslördagarna? - det vet jag först efter det här veckoslutets stora bokrea - allt bort för 1 € eller 50 c!

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland