Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals skriver under för folkomröstning om euron

Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen (C) Paavo Väyrynen Bild: Tiina Jutila / YLE paavo väyrynen 2011

Europaparlamentarikern Paavo Väyrynens (C) medborgarinitiativ om en folkomröstning gällande Finlands euromedlemskap samlade över 15 000 underskrifter på ett dygn.

Sedan torsdagen har det varit möjligt att skriva under Väyrynens initiativ om en folkomröstning för att klargöra finländarnas synpunkt på Finlands euromedlemskap.

Medborgarinitiativet går vidare för behandling i riksdagen om antalet underskrifter som samlas in är minst 50 000 i januari nästa år.

Finland tog i bruk euron som valuta 1999 och den över 15 år långa erfarenheten visar, enligt Väyrynen, att Finlands beslut att gå med i eurosamarbetet var fel.

I initiativet står att det aldrig hölls någon nationell folkomröstning om Finlands inträde i eurosamarbetet – bara 1994 innan Finland gick med i EU. Väyrynen påpekar att Sverige höll en folkomröstning om ett eventuellt valutabyte 2003.

Därtill ska regeringen våren 1998 nästan uteslutande ha framställt ett euromedlemskap som något positivt, trots att det fanns en uppsjö information om negativa konsekvenser och risker.

Euroområdet har heller inte utvecklats på samma sätt som det presenterades för riksdagen 1998 och framför allt Finland har lidit mer än många andra euroländer av samarbetet, enligt initiativets motivering. Bland annat har den ekonomiska tillväxten varit svag och arbetslösheten har legat på en hög nivå.

Euron blev officiell valuta för elva EU-länder, bland dem Finland, den 1 januari 1999. Euron togs då i bruk som kontovaluta och användes på partimarknaden banker emellan. Den 1 januari 2002 togs eurosedlarna och -mynten i bruk i euroländerna.

Läs också