Hoppa till huvudinnehåll

Veterantraktorer surrade i Malax

Nyrenoverade och mer slitna traktorer fanns med.
Nyrenoverade och mer slitna traktorer fanns med. Nyrenoverade och mer slitna traktorer fanns med. Bild: Yle/Patrick Stenbacka malax veterantraktor

Över tusen besökare tog sig till Malax veterantraktorförenings utställning på lördagen. Årsmodeller ända från 1930-talet stod utställda.

På en åker i Övermalax är det trångt om saligheten just denna lördag. De sex personer som ska dirigera till och från parkeringsområdet är rejält överraskade.

- Jag trodde då aldrig att det skulle komma så här mycket besökare till utställningen, det är mycket mer än vad vi hade väntat oss, utbrister Håkan Stenfors, ordförande för Malax veterantraktorförening.

På själva utställningsområdet står 115 veterantraktorer. De flesta är från 1950- och 1960-talet, men några enstaka är från 30- och 40-talet också. En del är vackert nyrenoverade och polerade, en del är rostiga av tidens gång.

Utöver traktorer finns det också skogsmaskiner, mopeder och gamla grävmaskiner utställda.

Dessutom bjöds det på olika arbetsdemonstrationer och besökarna fick ta del av till exempel, pärthyvling, störvässning, tröskning och halmbalning.

Gamla kämpar

Huvudsakliga syftet med utställningen är att visa yngre generationer hur mamma och pappa, eller farfar och farmor, arbetade på åkrarna, säger Stenfors.

- Personligen brinner jag för allt det gamla och det här är fin möjlighet att ta del av hur det gick till och hur det såg ut förr.

Veterantraktorerna på utställningen är till stor del pensionerade från jordbruksarbete, men en använder faktiskt dem fortfarande.

- De flesta är som jag, alltså inte bonde men tycker om gamla traktorer. Men ungefär ett dussin av dessa används ännu i jordbruksarbete.

Malax veterantraktörförening har i dagsläget 234 medlemmar och utställningen ordnades för nionde gången.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten