Hoppa till huvudinnehåll

Djupsund om Fennovoima: Politiskt spel bakom kulisserna

Rektor Göran Djupsund.
Göran Djupsund (Arkivbild) Rektor Göran Djupsund. Bild: Yle/Markku Hautala åbo akademi i vasa

Enligt statsvetaren Göran Djupsund verkar hela beslutsprocessen kring Fennovoima som ett politiskt spel.

- Det är överraskande att man verkar töja på spelreglerna under spelets gång. Fennovoima har trots allt tid ända till den sjätte augusti att försöka uppnå inhemskt ägandeskap på 60 procent, säger Djupsund.

Djupsund var förvånad över att tidfristen ändrades, efter att man konstaterat att den kroatiska investeraren har kopplingar till Ryssland. Han är ändå övertygad om att det juridiskt sett inte är ett problem att ändra på tidsfristen.

- Minister Olli Rehn (C) har säkert koll på den juridiska aspekten, det är mera en politisk sak när beslut ändras så här, säger Djupsund.

Kolliderande intressen

Den allmänna opinionen förhåller sig allt mer skeptiskt till kärnkraftsbygget, eftersom politiska beslut förändras med tiden.

Inkluderingen av aktörer från hela EU-området i kravet på inhemskt ägande, samt uppskjutandet av tidsfristen för redovisningen av ägandeförhållandena är exempel på detta.

- Det ger verkligen intrycket av att det pågår ett spel bakom lyckta dörrar som vi inte har någon aning om.

Den bakomliggande orsaken till de otydliga besluten är att så många olika intressenter med kolliderande intressen är inblandande i frågan, enligt Djupsund.

- Också inom Centern finns det de som förespråkar Fennovoima mera aktivt än andra. Kärnkraftsbygget innebär nämligen fler arbetsplatser i områden där Centern har stöd, trots att partiet allmänt sätt inte förespråkat kärnkraft särskilt starkt.

"Fortum speciellt intressant"

Även utländska intressenter påverkar det politiska beslutet om Fennovoimas bygglov.

Situationen kring Fortum är speciellt intressant, anser Djupsund. Fortum har anmält att de går in som ägare i Fennovoima endast om de lyckas nå ett avtal med ett ryskt energibolag.

Fennovoimas medverkan verkar avgörande för om bygglovet beviljas. I Ryssland finns det ett starkt intresse för att kärnkraftverket i Pyhäjoki verkligen byggs, men samtidigt har Fortums krav inte mötts av det ryska bolaget.

- Det är alltså inte bara finska utan också ryska intressenter som borde samordnas för att få tydligare beslut, säger Djupsund.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes