Hoppa till huvudinnehåll

"Inte speciellt logiskt att ta upp äktenskapslagen igen"

Riksdagens generalsekreterare Seppo Tiitinen
Riksdagens generalsekreterare Seppo Tiitinen Bild: Wikimedia Commons/Soppakanuuna seppo tiitinen

Ett medborgarinitiativ om att häva den könsneutrala äktenskapslagen har samlat 50 000 namn och kommer snart att behandlas i riksdagen.

Riksdagens generalsekreterare Seppo Tiitinen säger att initiativet sannolikt landar på lagutskottets bord inom ett par månader. Lagutskottet ska sedan avgöra vad man gör med medborgarinitiativet, precis på samma sätt som med andra medborgarinitiativ.

Att den förra riksdagen godkände en lagändring som gör äktenskapslagen könsneutral påverkar inte hanteringen av det nya medborgarinitiativet, men kan nog ha en inverkan på om det överhuvudtaget tas upp för behandling i riksdagen, säger Tiitinen.

– Det känns inte speciellt logiskt att man nyligen har godkänt en lag med ett innehåll och sedan genast börjar fatta ett helt motsatt beslut, men det är en politisk övervägning som hör lagutskottet till.

Tiitinen frågar sig om det är vettigt att ta upp äktenskapslagen igen, då hela riksdagen nyligen har gett tydliga instruktioner om en lagändring.

Majoriteten av lagutskottet för könsneutrala äktenskap

Och det ska mycket till om lagutskottet ska föreslå att den könsneutrala äktenskapslagen hävs - åtminstone om man ser till svaren i Yles valkompass inför riksdagsvalet.

I kompassen fanns frågan om den nya riksdagen ska häva den föregående riksdagens beslut om att göra äktenskapslagen könsneutral. Av lagutskottets 17 medlemmar svarade 12 nej på frågan, och bara tre svarade ja.

Det var SFP:s Eva Biaudet, Vänsterförbundets Katja Hänninen, Socialdemokraterna Suna Kymäläinen, Sanna Marin och Johanna Ojala-Niemelä, Centerns Katri Kulmuni, Mikko Kärnä och Arto Pirttilahti, Samlingspartiets Sari Multala och Mari-Leena Talvitie, Sannfinländarnas Ville Tavio och De grönas Emma Kari som sade att lagändringen inte ska hävas.

De tre som ville häva den könsneutrala äktenskapslagen var Sannfinländarnas Laura Huhtasaari och Tom Packalén och Kristdemokraternas Antero Laukkanen.

Lagutskottets ordförande Kari Tolvanen svarade inte på frågan i kandidattestet, och det gjorde inte heller Centerns Antti Rantakangas.

Då den föregående riksdagen röstade om den könsneutrala äktenskapslagen röstade Kari Tolvanen, Antti Rantakangas och Arto Pirttilahti emot lagförslaget, medan Katja Hänninen, Suna Kymäläinen och Johanna Ojala-Niemelä röstade för det.

Av suppleanterna i lagutskottet är fem mot att häva den könsneutrala äktenskapslagen, medan fyra är redo att göra det.

Riksdagen godkände den könsneutrala äktenskapslagen under föregående valperiod, till följd av ett medborgarinitiativ. Lagändringarna träder i kraft år 2017.

Jussi Salokorpi och Samuli Harala/Yle Uutiset

Läs också