Hoppa till huvudinnehåll

Mindre honung i bikuporna

Nu mår bisamhället bra, men under försommaren höll det på att gå illa.
Nu mår bisamhället bra, men under försommaren höll det på att gå illa. Nu mår bisamhället bra, men under försommaren höll det på att gå illa. Bild: Yle/Patrick Stenbacka honungsbin

En kall sommar påverkar hela naturen. Också i bisamhället ställer vädret till det och honungsskörden ser ut att bli mindre än normalt i år.

På Jens Österåkers gård i Veikars i Korsholm surrar det bin i luften var du än befinner dig. Mellan bikuporna och det gyllene rypsfältet är det livligt och honungsbina pendlar mellan fältet och kupan.

Jens Österåker
Jens Österåker Jens Österåker Bild: Yle/Patrick Stenbacka jens österåker

Inne i bikupan är situationen bra just nu - där trängs ungefär 80 000 bin för att komma så nära drottningen som möjligt. Men för bara ett par månader sedan såg det riktigt illa ut.

- Vi höll på att få riktigt stora bekymmer. I mitten av maj var det nära att vi blev tvungna att nödmata dem. Matförrådet tog nästan slut och det fanns ingen nektar att hämta, det ledde till mindre bisamhällen. Nu är det däremot på topp, säger Österåker.

Men även om bisamhället är som det borde vara är det annorlunda med honungsskörden, som blir mindre än normalt. Ungefär en fjärdel mindre, räknar Österåker.

- Då har vi det ändå bra här på kusten. Det finns andra ställen Finland där det är mycket sämre.

Förra sommaren var däremot ett riktigt toppenår när det gäller honungsskörden.

Nära till hands hittar bina den nektar de behöver.
Nära till hands hittar bina den nektar de behöver. Nära till hands hittar bina den nektar de behöver. Bild: Yle/Patrick Stenbacka rypsfält

Oförklarlig bidöd

Ibland rapporteras det om bidöd. Omfattande och ibland helt oförklarliga händelser då hela bisamhällen plötsligt dör bort.

I Finland hände det nyligen i Loimaa i Egentliga Finland. Där tros orsaken vara bekämpningsmedel - ett nödvändigt ont om odlaren vill hålla sina bin vid liv.

Bin bär Varronakvalster. Ett kvalster som sprider sig i bisamhället om det inte bekämpas. Bekämpningen ska göras varje höst, utan den dör bisamhället inom två år.

Men det finns alltså också fall där dödsorsaken saknar förklaring, och det talas ibland om mystisk bidöd.

- Sjukdomar är en sak men det finns också så mycket som vi inte känner till. Vilken inverkan har bespruta odlingar på bin och hur påverkas de av att vi varje höst tar honungen från dem och ersätter med sockervatten. Socker är inte bra för människan, varför skulle det vara det för bin, frågar sig Jens Österåker.

Finland är hittills förskonade från omfattande bidöd, men Österåker känner till fall i Sverige där yrkesbiodlare med 600 bisamhällen plötsligt blev av med 70 procent av odlingen.

Trots allt det - vad är det som får dig att fortsätta?

- För att det är så otroligt intressant ändå! Det är inte det ekonomiska som är avgörande. Det här är egentligen en hobby som slagit över till ett halvtidsjobb, men det är väldigt spännande. Och så får vi ju honung förstås.

Årets honungsskörd tas från bikuporna under första och andra veckan i augusti.

 • Neuville avbröt tyska VM-rallyt - öppnar för Ogier

  Tre VM-deltävlingar återstår efter Tyskland.

  Etappen var bara 2.87 kilometer lång, men kan i värsta fall ha varit fatal för Thierry Neuvilles titeldrömmar. Den VM-ledande belgaren tvingades avbryta det tyska VM-rallyt på lördagens första specialsträcka.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.

 • Terrorforskare: Inte oväntat att knivdådet utreds som terrordåd

  Skillnaden mellan terrorism och vansinnesdåd.

  Terroristforskare Mats Fridlund vid Aalto-universitetet är inte överraskad av att polisen utreder fredagens knivdåd i Åbo som en terrorattack. Det är i såfall det första islamistiska terrordådet i Finland - men inte det första terrordådet i Finland.

Läs också

 • Polisen utreder Åboattacken som terrordåd – 18-årig marockan misstänkt

  De döda är finländare.

  Centralkriminalpolisen utreder fredagens knivattack i centrala Åbo som ett misstänkt terrordåd. En 18 år gammal marockansk medborgare är huvudmisstänkt. Bland de skadade finns två svenskar och en italienare. Radio Vegas sändningar under dagen koncentrerar sig på det senaste kring terrordådet och Tv-nytt förlänger sändningen 17.25 till 35 minuter.

 • Barnpsykoterapeut: Barn behöver känna att de kan söka skydd hos vuxna

  Man får visa sorg och bekymmer inför barn.

  Det är viktigt att tala med sina barn när våldsdåd inträffar. Man behöver inte vara rädd för att visa sorg och bekymmer inför barnet, men rädsla kan vara bra att behandla skilt. Barnet behöver kunna söka trygghet hos vuxna, säger Mirjam Kalland.

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

Nyligen publicerat - Österbotten