Hoppa till huvudinnehåll

Här är musiken för kräftskivan

Kokta kräftor med dill
Vilken musik tycker du passar bäst till kräftorna? Kokta kräftor med dill Bild: Knuckles / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. kräftor med dill

På tisdag inleds kräftsäsongen. Lagom till denna sommarens höjdpunkt har vi valt ut några fantastiska låtar med kräfttema - lyssna och njut!

Mårten Holm, redaktör för Kaffekvarnen och Vega Folk:

All ära och högaktning till de självutnämnda snapssångsspecialisterna i Svenskfinland. Jag föredrar ändå att testa snapsen inför kvällens drabbning med att lyssna på Thor Modeen och Arthur Rolén på 78-varv!

På kräftkalas är inspelad i Lindströms studio 3 i Berlin den 23 april 1935, utgavs i augusti samma år.


Gunilla Ginström, redaktör för Vega Visor och Danslistan:

Jag väljer Dryckesvisa från Grundsund med Öbarna. Den här brukar jag och mina vänner sjunga när det är fest. En text som är lätt att lära också om man hör sången för första gången, alla kan sjunga med.

Sången är jättevacker, en hyllning till festen och vännerna och "allt som ger vårt inre frid". Passar bra när kräftskivekvällen är sen. I den mörka augustinatten brukar vi bli lite lämpligt sentimentala...

Dryckesvisa från Grundsund kan du njuta av här.

Dan Eskil Jansson, webbredaktör och redaktör för Fokus på:

De inbjudande röda små kräftstjärtarnes subtila aromer förgyllas förvisso ytterligare av väl valda ädla drycker. Och var det någon som förstod sig på ädla drycker var det i sanning Eddie Meduza. Eller kanske inte så himla ädla alla gånger, men drycker i varje fall.

Dessutom råkar han ha en låt som heter just Kräftkalas och således är den en given hit på varje lagom lössläppt kräftparty utan alltför överdriven självaktning.

Kräftkalas, varsågod.

Michael Cronström, redaktör för Fokus på och Kors och ters:

Johnny Thunders och Patti Paladins version av Crawfish som ursprungligen gjordes av Elvis Presley och Kitty White för filmen King Creole passar utmärkt för kräftskivan.

Thunders och Paladins version finns på det utomordentliga coveralbumet Copycats från år 1988. Kanske en påminnelse om att finlandssvenskar inte är de enda som äter kräftor. Om man vill få nya intryck kan man kanske ha en kräftskiva med New Orleans-tema.

Här kan du höra på Crawfish.

Henrik Svahn, redaktör för Café Continental och Fokus på:

Den italienska singer/songwritern Bruno Martino skrev Estate 1960, en verklig klassiker som har spelats in av otaliga artister.

En av de mest berömda versionerna gjordes 1977 av brasilianaren João Gilberto. Låten har inget med kräftor att göra men är skön att lyssna på innan kräftskivan blir alltför högljudd. Bilderna i videon är också fina att titta på. Härlig sommarstämning!

Låten hör du här: Estate

Läs också