Hoppa till huvudinnehåll

Sällsynt orkidé plockades i Lojo

Röda skogsliljan
Såhär ser den röda skogsliljan ut. Röda skogsliljan Bild: Wikimedia Commons röd skogslilja

Någon har plockat skyddade, mycket sällsynta orkidéer i Lojo. Rödsysslan eller röda skogsliljan (Cephalanthera rubra) växte i en lund på ett naturskyddsområde i Lojo.

Vid midsommar fanns det på platsen två skott med knoppar men några veckor senare hade de försvunnit, skriver tidningen Helsingin Sanomat.

Blomstjälkarna har skurits av med kniv. Det var en orkidékännare från Helsingfors som upptäckte brottet.

Endast i Lojo och Kisko

Rödsysslan är mycket sällsynt och den är klassad som en hotad art och en art som kräver särskilt skydd. Det är förbjudet att gräva upp växten men också att plocka blommorna eller ta någon annan del av växten.

Rödsysslan förekommer i Finland endast i Lojonejden och i Kisko i Salo, båda områdena har kalkhaltig jord. Alla kända förekomster av arten i Finland är mycket små med endast en eller två skott.

I närheten av platsen där två blomstjälkar hade försvunnit i Lojo finns två andra förekomster med totalt nio skott.

 • Djurens julfred omtyckt bland djurägare i Åbo

  Katter, hundar, kaniner och en häst deltog i evenemanget.

  I över tio år har kyrkan i Åbo tillsammans med Åbo Djurskyddsförening utlyst djurens julfred utanför Mikaelskyrkan. Minst 100 fyrfotade vänner deltog i evenemanget.

 • Simon Skrabb vill inte starta några rykten, men blickar redan vidare i karriären: "Tiden börjar ju vara inne"

  Har två år kvar på kontraktet med IFK Norrköping.

  Simon Skrabb sade redan när han flyttade från Jakobstad och FF Jaro till allsvenskan att Sverige bara är ett mellansteg på vägen. Hans dröm och mål är alltjämt spel i de större ligorna i Europa. Nu handlar det om att vara hel och spela så bra som möjligt så kan en massa grejer hända under året, säger Skrabb till Yle Sporten.

 • Över sju kilometer hög askpelare stiger från indonesisk vulkan

  Vulkanen Supotan fick två utbrott på söndagsmorgonen.

  Ett vulkanutbrott i centrala Indonesien har skapat en 7500 meter hör askpelare Vulkanen Supotan i norra Sulawesi hade två utbrott på söndagsmorgonen, uppger den indonesiska katastrofmyndighetens talesman Sutopo Purwo Nugroho.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland