Hoppa till huvudinnehåll

Väyrynen vill ha nationella valutor vid sidan om euron

Bild: Seppo Sarkkinen / Yle valuta

Europaparlamentarikern Paavo Väyrynen (C) har gett EU-kommissionen ett förslag om hur eurokrisen kunde lösas. Han föreslår ett system där eurozonen har en gemensam valuta, samtidigt som varje medlemsland också skulle ha en egen nationell valuta.

Väyrynen anser att det grundläggande problemet i krisen är att nationalekonomier som är för olika varandra tillhör samma valutazon.

Enligt Väyrynen kommer läget bara att försämras om det gemensamma, ekonomiska ansvaret och det övernationella beslutsfattandet ökar inom EU.

Väyrynen berättar om förslaget på sinwebbplats.

Väyrynen skapade förra veckan ett medborgarinitiativ om en folkomröstning gällande Finlands euromedlemskap. Initiativet hade vid middagstid på måndagen samlat ihop nästan hälften av de 50 000 namn som krävs för att initiativet ska behandlas i riksdagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes