Hoppa till huvudinnehåll

"Finlandssvenskar går på kräftkalas i vita jeans och seglarskor"

Pauls inkokta kräftor
Pauls inkokta kräftor Bild: Svenska Yle/Strömsö paul svensson

Kräftsäsongen har inletts. Det betyder ändå inte någon rusning för kräftleverantörerna under tisdagen.

- Starten på kräftsäsongen är ofta ganska lugn. Ordentligt kör den i gång när skolorna börjar igen, berättar Martin Söderström från Kalatukku Eriksson.

Eriksson har inte fått in särskilt många beställningar för den första kräftdagen, det handlar om ett par hundra kräftor. Det är de inbitna kräftälskarna som vill ha kräftor genast första dagen.

Ömsar skal sent

Kräftorna kan inte ömsa skal innan vattnet är tillräckligt varmt. Den kalla sommaren har gjort att det kan bli svårt att få tag på kräftor i alla storlekar.

Martin Söderström avslöjar också att man använder odlade kräftor den första dagen, annars är logistiken omöjlig.

Finlandssvenskar sjunger hela tiden

Det finns en hel del fördomar kring finlandssvenska kräfttraditioner. Ylen Aikainens producent Mika Saarelainen skulle gärna delta i en finlandssvensk kräftskiva och avslöjar lite om sina fördomar.

- Ni har ju så roligt och så roligt och sen igen så roligt. Och sedan sjunger ni hela tiden och äter femtielva kräftor per person.

Saarelainen tror också att finlandssvenskar är födda med kräftkniven i handen, enligt honom är det mycket svårare för en finskspråkig att hantera kniven.

Den största fördomen är att finlandssvenskarna har roligare på sina kräftskivor, men visst har han också vissa fördomar om klädseln.

- Vita jeans, seglarskor och en ljus pullover på axlarna.

Här kan du se hur kräftskivorna har sett ut genom årtioendena!