Hoppa till huvudinnehåll

Förbjud kräftskivorna!

Catariina Salo redaktör på SvenskaYle.
Catariina Salo redaktör på SvenskaYle. Bild: X3M/Johanna Lindh catariina salo

Från att ha varit en lustfylld aktivitet för den övre klassen, blev kräftkalas på 1960-talet något alltmer vanligt i Sverige. Nu kan man säkert säga att början av kräftsäsongen är en glädjens högtid i alla samhällsklasser i vårt grannland.

I Finland är kräftkalas, eller -skivor, något som förknippas med finlandssvenskhet. Där jag växte upp i Österbotten ordnades ändå inga skivor. Vi åt inte kräftor, vi åt kokt abborre. Jag förknippar därför kräftskivor, inte med finlandssvenskhet, utan med nyländskhet. Och också med borgerlighet.

Kräftskivor är ett tillfälle för herrskapen att få sina fingrar smutsiga - på ett godkänt sätt. Att sitta och knäcka ett djurs skyddspansar för att sedan suga ur dess klor och hjärna är motbjudande.

Att som vuxen sätta på sig en rolig hatt och en haklapp, för att sedan slafsa i sig dyra små djur och dricka kopiösa mängder alkohol - för det hör ju till - är ett rent hån mot mindre bemedlade.

Kräftskivor är överskattade för att:

 1. De ger ett stereotypt intryck av finlandssvenskar
 2. Kräftorna kokas levande
 3. Kräftor är djur
 4. Vi borde sluta äta djur
 5. Festerna är bara ett tillfälle att leva i överflöd
 6. Deltagarna ser ut och beter sig som ouppfostrade barn

Resurserna som går till att ordna en kräftskiva, alla djur som kokas, tillbehör som lagas, sprit som ska drickas och prydnader som ska hängas i träden, kunde gott och väl användas till något annat.

Istället för att ordna en kräftskiva kan du till exempel:

 1. Skänka pengar till Röda Korset
 2. Köpa en tidning av en hemlös
 3. Var vegan i en månad och köp färska och fräscha grönsaker
 4. Köpa en digiprenumeration på en dagstidning
 5. Bjuda dina vänner på falafel
 6. Bli fadder till en saimenvikare

Nej. Kräftskivor är hopplöst ute. Det är inget som jag tycker vi kan uppmuntra till mera. Om någon nu absolut vill fortsätta den här motbjudande traditionen så kunde man till exempel tänka sig något slags tofukräfta. Eller varför inte baka in morötter i ett stenhårt cementskal. Voilà, känns helt lika!