Hoppa till huvudinnehåll

Gädda med kantareller och västerbottensost

Gädda med purjolök, västerbottenost och kantareller
Gädda med kantareller. Gädda med purjolök, västerbottenost och kantareller Bild: YLE/Strömsö västerbottensost

Gädda är en riktigt elegant fisk, när man väl vet hur man ska tillaga den. Fiskfärs i alla ära, man vill ju ändå helst komma åt de benfria filéerna. Här bygger vi ihop en kombination av fiskfilé med färsröra mellan, utsökt smaksatt med kantareller och smakrik ost.

2 gäddfileer
1 citron, saft och rivet skal
3 dl grädde
300 g kantareller
150 g purjolök, skivad
15 g purjolök finhackad
100 g västerbotten ost
salt
vitpeppar
olivolja
1 dl vitt vin
1 dl fiskbuljong
50g smör

Förberedelser

Skär ut 2 benfria bitar ur varje gäddfilé (buksidan samt ryggkanten). Banka tunna mellan plastfolie. Kör resten av fiskfilén i matberedare eller genom kvarn, tillsätt grädde och passera genom finmaskig sil.

Gädda
Skär ut de benfria delarna Gädda Bild: Arja Lento gädda

Svetta 15 g finhackad purjo och 100g svamp. Tillsätt i färsen tillsammans med rivet citronskal och finriven ost. Smaka av med salt och peppar.
Fiskaren Ralf Dahlin smakar på gädda på hårdbröd
Fiskaren Ralf Dahlin smakar på gädda på hårdbröd Bild: YLE/Strömsö brandade

Bygg opp en ny fisk genom att lägga ut en buksida och spritsa en färssträng mitt på. Placera en bankad ryggkant på färsen och spritsa på ytterligare en sträng färs. Förslut med den andra buksidan ovanpå.

I ugnen

Lägg fisken på bakplåtspapper, ringla över lite olivolja, salt och peppar. Baka i ugn 150 grader ca 12 minuter tills innertemperaturen är 55 grader.

Sås och tillbehör

Häll av fiskskyn, låt koka ihop 5 minuter. Mixa skummig med smör och smaka av med citronsaft. Servera med nystekt purjolök, potatis och rejält med smörsås.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Svep ihop en vegetarisk tomatpasta som vardagsmat

    Gör tomatsåsen själv och frys ner för vardagsbehov.

    Den här pastan förutsätter att du redan kokat ihop Pauls mustiga tomatsås. Sedan är det en enkel match att svepa ihop denna läckra pastarätt.

  • Tomatstroganoff med korv - en smarrig vardagsrätt

    Mustig hemlagad tomatsås, lök, grädde och korv - voilá!

    Den här stroganoffen med korv förutsätter att du redan lagat en sats av Pauls mustiga tomatsås. Sedan tar det inte många minuter att skära upp korv och koka ihop denna ryskinspirerade rätt.

  • Låt tomatsåsen göra pizzan!

    En riktigt god hemlagad tomatsås är basen för läcker pizza.

    Pizzabaket börjar med att du kokar ihop Pauls mustiga tomatsås.

  • Pauls pizzakanter med tomatsås

    Frasiga och välkryddade till valfri god dipp.

    Pizzakanter låter inte som någon höjdare. Men om man gör enkom bara kanter blir det en riktig höjdare. Viktigt att man har en riktigt god tomatsås till, någonting gott att dippa i och att man kavlar degen tunt så att det egentligen inte blir några kanter.

  • Pauls inkokta kräftor

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en smakrik lag.

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en ordentlig lag. Slå bort den färdiga lagen som de frysta kräftorna ligger i och gör en egen. Slutresultatet blir mycket godare och fräschare.

  • Västerbottenpaj med rostade sesamfrön

    Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

    En enkel paj med god ost och med smak av rostade sesamfrön och kummin. Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

  • Baka muffins och bröd på grillen

    Brödet kallas ficelle och är en lång, smal baguett.

    Här bakar vi både ett läckert bröd och muffins. Muffins är ju ganska söta i sig, så att göra dem med syrliga bär ger en skön balans.