Hoppa till huvudinnehåll

Gädda med kantareller och västerbottensost

Gädda med purjolök, västerbottenost och kantareller
Gädda med kantareller. Gädda med purjolök, västerbottenost och kantareller Bild: YLE/Strömsö västerbottensost

Gädda är en riktigt elegant fisk, när man väl vet hur man ska tillaga den. Fiskfärs i alla ära, man vill ju ändå helst komma åt de benfria filéerna. Här bygger vi ihop en kombination av fiskfilé med färsröra mellan, utsökt smaksatt med kantareller och smakrik ost.

2 gäddfileer
1 citron, saft och rivet skal
3 dl grädde
300 g kantareller
150 g purjolök, skivad
15 g purjolök finhackad
100 g västerbotten ost
salt
vitpeppar
olivolja
1 dl vitt vin
1 dl fiskbuljong
50g smör

Förberedelser

Skär ut 2 benfria bitar ur varje gäddfilé (buksidan samt ryggkanten). Banka tunna mellan plastfolie. Kör resten av fiskfilén i matberedare eller genom kvarn, tillsätt grädde och passera genom finmaskig sil.

Gädda
Skär ut de benfria delarna Gädda Bild: Arja Lento gädda

Svetta 15 g finhackad purjo och 100g svamp. Tillsätt i färsen tillsammans med rivet citronskal och finriven ost. Smaka av med salt och peppar.
Fiskaren Ralf Dahlin smakar på gädda på hårdbröd
Fiskaren Ralf Dahlin smakar på gädda på hårdbröd Bild: YLE/Strömsö brandade

Bygg opp en ny fisk genom att lägga ut en buksida och spritsa en färssträng mitt på. Placera en bankad ryggkant på färsen och spritsa på ytterligare en sträng färs. Förslut med den andra buksidan ovanpå.

I ugnen

Lägg fisken på bakplåtspapper, ringla över lite olivolja, salt och peppar. Baka i ugn 150 grader ca 12 minuter tills innertemperaturen är 55 grader.

Sås och tillbehör

Häll av fiskskyn, låt koka ihop 5 minuter. Mixa skummig med smör och smaka av med citronsaft. Servera med nystekt purjolök, potatis och rejält med smörsås.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö