Hoppa till huvudinnehåll

Gestranius går i borgen för utpekad domare

Miniatyrfotbollsspelare på en vadslagningskupong för att symbolisera matchfixing.
Miniatyrfotbollsspelare på en vadslagningskupong för att symbolisera matchfixing. Bild: EPA / All Over Press spelfusk

Toppfotbollsdomaren Mattias Gestranius medger att matchfixing verkar vara utbrett i Finland. Han intygar ändå att domarkollegan i den misstänkta division 2-matchen definitivt hade rent mjöl i påsen.

Igår kom nyheten att resultatet i matchen mellan Musan Salama och Kaarinan Pojat i den västra division 2-zonen på söndagen kan ha manipulerats.

– När jag läste den första rubriken tänkte jag att ”inte nu igen!”, berättar Finlands för tillfället högst rankade fotbollsdomare Mattias Gestranius i Yle Åbolands sändning.

Domare i matchen var Sami Lamppu, som liksom Gestranius kommer från Pargas. Lamppu pekades ut för en lättdömd straff på stopptid – och misstankarna riktades mot honom.

Mattias Gestranius
Mattias Gestranius inser att matchfixing är ett problem i Finland. Mattias Gestranius Bild: Yle/Lucas Dahlström mattias gestranius

– En ”oerhört billig straff” hette det då. Senare tyckte båda lagen – också MuSa som fick straffen mot sig – att den var helt okej, säger Gestranius och slänger en skopa ovett över journalistkåren.

– Man hängde alltså ut en lovande 23-årig ung domare i princip helt utan grunder. Kanske man som journalist skulle ha så mycket yrkesstolthet att man inte gör såhär fastän man söker sina skandalrubriker.

Varningslamporna blinkar av en orsak

Att matchen kan ha varit manipulerad förnekad dock inte Gestranius. Tvärtom.

Misstänkt stora summor lades på KaaPo (nästjumbo inför matchen) mot serietvåan MuSa, vilket fått varningslampor att blinka rött. S:t Karins-laget vann kampen med 2-1 på bortaplan.

Publiken, RoPS-HJK, 10.7.2015.
Fotbollspubliken i Finland har fått se flera misstänkta fall under de senaste åren. Publiken, RoPS-HJK, 10.7.2015. Bild: Str / Lehtikuva fotbollspublik

– Om spelbeteendet är konstigt brukar det ligga någonting lurt bakom, mer än så kanske jag inte ska kommentera.

– Men domaren har inte varit inblandad. Jag har pratat med honom och han är oskyldig, understryker Gestranius.

Finland speciellt utsatt

De misstänkta pengarna sattes i Asien och det är inte första gången asiatiska vadslagningssajter med livebetting på lägre fotbollsserier i Europa finns inblandade i dylika rubriker.

Det inhemska spelbolaget Veikkaus verksamhetschef Markus Juhola konstaterar till MTV att spelvolymerna i Asien är enorma medan spelarnas löner i Finland är minimala, vilket kan locka till bedrägeri.

Mattias Gestranius
Mattias Gestranius har själv aldrig blivit erbjuden mutor för att inverka på resultatet i en match. Mattias Gestranius Bild: Yle/Niko Kotiranta mattias gestranius

– Det har varit en hel del dylikt fusk inom finsk fotboll under de senaste åren, säger Gestranius. Vi hade fall i ligan för en tid sedan och också Inter råkade ut för det i Europa för ett par år sedan.

”Kan inte vara så blåögd”

Den armeniska domaren Andranik Arsenyan i matchen mellan FC Inter och färöiska Vikingur i Europa League-kvalet sommaren 2013 var mutad och stängdes av på livstid efteråt.

– Och det här är bara de fallen som blivit utredda. Knappast är det de enda. Så blåögd kan man inte vara att man tror att allting kommer fram, så illegal matchfixing verkar nog vara utbrett också – eller kanske framför allt – i Finland.

– Men av de finska fallen har domaren ens varit misstänkt endast i Intermatchen. Annars har det varit fråga om spelare. Domarna är i grund och botten inte problemet, menar Gestranius.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport