Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhuvudstadsåret blir fall för HFD

En man i gul skjorta spelar flöjt i Colourscape, ett konstverk man kan gå in i och genom runda gångar.
Konstverket Colourscape var välbesökt under kulturhuvudstadsåret. En man i gul skjorta spelar flöjt i Colourscape, ett konstverk man kan gå in i och genom runda gångar. Bild: Yle/ Carmela Johansson Åbo,Europas kulturhuvudstäder,kulturhuvudstäder,colourscape

Stiftelsen Åbo 2011 har gått till Högsta förvaltningsdomstolen med beslut om återkrävt understöd.

I september 2014 krävde ministeriet att stiftelsen, som ansvarade för kulturhuvudstadsåret 2011, ska betala tillbaka nästan 2,2 miljoner.

Cay Sevon
Cay Sevón Cay Sevon Bild: Jussi Vierimaa sommarprat 2010

Stiftelsen klagade, men ministeriet förkastade ansökan. Därför tar nu stiftelsen frågan till Högsta förvaltningsdomstolen.

- Vi har hela tiden ansett att vi inte gjort något fel. Det finns ingen orsak för ministeriet att kräva tillbaka pengarna, säger stiftelsens ombudsman Cay Sevón.

Att ministeriet kräver tillbaka understödet har fått negativa konsekvenser för kulturen och projekt som hört till kulturhuvudstadsåret har inte kunnat genomföras. Cay Sevón hoppas nu att Högsta förvaltningsdomstolen ska rätta till det hela.

- Det är naturligtvis domstolens sak att avgöra. Tyvärr kommer det antagligen att ta länge innan vi får ett beslut så de närmaste åren kan vi knappast desto mera stöda kulturen. Men om högsta förvaltningsdomstolen stöder oss kommer pengarna att användas för att stöda kulturen.

Läs också