Hoppa till huvudinnehåll

Robin Jalkanen är ett verkligt triathlonlöfte

Triatlonisten Robin Jalkanen
Robin Jalkanen besökte Yle Östnyland Triatlonisten Robin Jalkanen Bild: Yle/Carmela Walder silvermedaljör

Han är bara sexton år gammal och har redan börjat skapa sig ett namn inom triathlon. En silverplacering kom från Finntriathlon i Jorois och även tidigare har han utmärkt sig på ett positivt sätt inom grenen. Han heter Robin Jalkanen.

- Det är egentligen långdistanslöpning som är min huvudgren, berättar Jalkanen då han besöker Yle Östnylands studio. Det är nog hård träning som ligger bakom framgångarna i triathlon, jag är ingen naturbegåvning, fortsätter han.

Mångsidig gren lockar

- Jag gillar att träna och triathlon är en mycket mångsidig gren, säger Robin Jalkanen.

Simningen är ännu den svagaste länken i helheten men cyklingen och löpningen är rätt starka.

- Jag ska nog träna simning mera nu, säger han.

Framtiden inte helt utstakad

- Vi får se lite med framtiden, om triathlon blir huvudgren istället för långdistanslöpningen, berättar Robin Jalkanen. Triathlon är en ganska dyr sport som kräver en hel del resurser, men vi får se hur det ser ut nästa år, fortsätter han.

Målet för den unge triatleten är att tävla en del och fortsätta träna hårt.

FM i Jorois

På sträckan 1,9 km simning, 90 km cykling och 21 km löpning i Jorois kom Jalkanen på en silverplats i klassen herrar 18-19 år.

- Det kändes nog bra, berättar Jalkanen. Min mentor Gisle Sjöberg (som i sin tur kom trea i klassen herrar 40-44 år) sa att jag skulle ta det lugn i början, fortsätter han. De sista tio kilometrarna kändes nog rätt tunga. Jag hade inga andra tankar än att springa fort och komma i mål, säger Robin Jalkanen.

Läs också