Hoppa till huvudinnehåll

Vice styrelsemedlem i Fennovoima har kopplingar till "bulgarisk energimaffia"

Fennovoimas huvudkontor i H:fors
Fennovoimas huvudkontor i H:fors Bild: Lehtikuva migrit solarna energija

Kärnkraftsbolaget Fennovoima kan enligt Wikileaksdokument kopplas till den så kallade bulgariska energimaffian via Djurica Tankosic, som är suppleant i Fennovoimas styrelse.

Tankosic namn kommer upp i ett hemligstämplat dokument som publicerats av Wikileaks. USA:s chargé d’affaires i Sofia, Alexander Karagiannis beskriver i dokumentet från år 2006 den bulgariska energisektorn som svårt korrumperad.

Tankosic har enligt dokumentet ett nära samröre med Bogomil Manchev, som i sin tur beskrivs som "ledande i den bulgariska energimaffian". Tankosic arbetsgivare och Manchevs företag Risk Engineering delade adress i Sofia.

Tankosic som är amerikansk medborgare arbetade för det australiska konsultföretaget Worley Parsons i Bulgarien. Tankosic är numera suppleant i Fennovoimas styrelse och presenteras av Fennovoima som chef för Worley Parsons internationella kärnkraftsenhet.

Bulgariskt kärnkraftsprojekt

Manchev är misstänkt i en polisutredning om Rosatoms utdragna kärnkraftsbygge Belene i Bulgarien. Han står åtalad för misstankar om förskingring och förfalskning.

Tidningen The Sofia Globe rapporterade i oktober 2013 att åtalen har att göra med beskyllningar om stora konsultarvoden som betalats ut efter att den bulgariska regeringen 2012 beslutade att inte gå vidare med projektet. Den försnillade summan uppgår enligt tidningen till cirka fyra miljoner euro.

Manchev tillbakavisar beskyllningarna. Polisutredningen pågår fortfarande enligt Österbottens Tidning som var först ute med nyheten.

Också Worley Parsons vd i Bulgarien Sabin Sabinov greps hösten 2013 då polisen slog till mot aktörer inom den bulgariska energisektorn.

Några veckor senare sade Bulgariens nationella elektricitetsbolag NEK upp avtalet med Worley Parsons om Belene-projektet. NEK returnerade också fyra räkningar om sammanlagt 5,4 miljoner euro till Worley Parsons.

Förra månaden ingick Worley Parsons ett avtal med Rosatom om konsulthjälp för Fennovoimas känrkraftsprojekt.

Fortum med på ett hörn

Det finländska energibolaget Fortum undertecknade år 2010 ett intentionsavtal med Rosatom och NEK om samarbete kring känrkraftsprojektet. Fortum bedömde då att projektet såg ut att avancera och bolaget bidra med expertis inom kärnkraftsteknologi och -säkerhet.

Avtalet innehöll också en option för Fortum att gå med i projektet med en ägarandel på en procent, sade Matti Ruotsala som då var chef för enheten Fortum Power.

Fortum är intresserat av en ägarandel på 15 procent i Fennovoima förutsatt bland annat att Fortum får en majoritetsandel i det ryska bolaget TGC-1:s vattenkraftsbolag.

"Berör inte Fennovoima"

Informatören Heli Nikula vid Fennovoima säger att misstankarna mot Tankosic eller mot WorleyParsons inte berör Fennovoima, och att Fennovoima inte ens vet om uppgifterna är sanna.

Det bulgariska projektet har enligt Nikula inte med Fennovoima att skaffa och bolaget kommenterar inte frågan.

Yle nyheter fick inte tag på Fennovoimas verkställande direktör för en kommentar.

Litar på finländska myndigheter

Ordföranden för riksdagens ekonomiutskott Kaj Turunen från Sannfinländarna ser inte någon direkt koppling till Fennovoima-projektet.

Han har tilltro till de finländska myndigheterna och vill inte på basis av de här uppgifterna dra några slutsatser.

- Jag litar på de finländska myndigheterna och på att man i Finland gör det här enligt finska regler, säger Turunen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes