Hoppa till huvudinnehåll

Grekland röstar om sparkrav

Greklands parlament i Aten.
Greklands parlament i Aten. Bild: EPA/SIMELA PANTZARTZI grekland

Det grekiska parlamentet röstar på onsdagen om de ytterligare sparkrav som krävs för nya lån från EU.

Parlamentet ska godkänna två olika lagförslag. Det ena handlar om bland annat skattehöjningar, inbesparingar och marknadsreformer. Den andra lagen har att göra med bankreformer som EU kräver.

Grekland var ett av tolv medlemsländer som inte lyckades implementera EU:s krav på bankreformer i december 2014. Frankrike, Italien, Nederländerna och Litauen har inte heller skrivit in ändringarna i sina nationella lagar.

Tsipras behöver oppositionens stöd

Förra veckan röstade parlamentet för ett första sparpaket. Då röstade ungefär en femtedel av det ledande Syriza-partiets ledamöter mot förslaget, men premiärminister Alexis Tsipras fick tillräckligt stöd från oppositionspartierna för att få igenom förslagen.

Efter omröstningen möblerade Tsipras om i sin regering och bytte bland annat ut de ministrar som hade röstat mot förslaget.

Tsipras behöver även på onsdagen de tre oppositionspartiernas stöd för att få igenom de två lagarna.

Förhandlingarna om nytt lån kan kanske börja

Om parlamentet godkänner reformerna på onsdagen kan Grekland omedelbart inleda förhandlingarna om ett nytt lån på 86 miljarder euro.

Målet är att förhandlingarna ska vara klara den 20 augusti. Då förfaller Greklands obligationer på 3,2 miljarder euro som innehas av IMF.

EU-kommissionens, Europeiska Centralbankens och Internationella valutafonden IMF:s representanter reser till Grekland på fredag för att träffa landets ledning.

Från USA meddelar man också att Greklands diskussioner med de internationella lånegivarna nu har övergått till att handla om hur Greklands lån ska omstruktureras och om landet ska få skuldelättnader.

Kreditvärderingsbolaget Standard & Poor's höjde på tisdagen Greklands kreditvärdighet med två steg till CCC+ efter att landet betalade sina skulder till Internationella valutafonden IMF i måndags.

Läs också