Hoppa till huvudinnehåll

Knarkmissbruk når oanade proportioner i Kina

Ungdomar i  Yangon, Myanmar röker metamfetamin.
Metamfetamin blir allt vanligare i Kina. Ungdomar i Yangon, Myanmar röker metamfetamin. Bild: EPA/NYEIN CHAN NAING yangon

Skrämmande mängder syntetiska droger produceras nu i små laboratorier nära Kinas långa sydkust. De här laboratorierna ligger undangömda på landsbygden i trakter som alltid har haft ett rykte om sig att vara laglösa.

Som en följd av att den kemiska industrin inte övervakas tillräckligt noga i Kina kommer de som driver laboratorierna lätt över ämnen som de behöver för att kunna tillverka bland annat metamfetamin och ketamin. Det gör de i så stor skala att experter uppskattar att antalet missbrukare av syntetiska droger nu ökar med mer än 35 procent varje år.

I fjol uppskattades det redan finnas 15 miljoner narkomaner i Kina. Det är nästan lika många människor som det sammanlagt bor i Finland och Sverige.

Farliga hjärnskador

Narkotikapolisen Peter Else säger att ketamin har passerat heroin som den vanligaste drogen i Hongkong. Speciellt populär är den bland unga hongkongbor.

Det är egentligen frågan om ett bedövningsmedel som i det långa loppet kan skada missbrukarnas hjärna. Ketaminpulvret eller -tabletterna är så billiga att de flesta hongkongborna och också en massa människor i det övriga Kina har råd att köpa dem.

Australien drabbas

John Ribeiro, polisinspektör i Hongkong, säger att volymerna är så väldiga att knarkhandeln måste drivas av transnationella ligor. Under det senaste året har Hongkongs tull gjort flera iögonfallande stora narkotikabeslag.

Ligorna använder uppenbarligen i allt högre grad Hongkong som en utkörsport när de smugglar drogerna vidare till Sydostasien och framförallt till Australien. Där har läget blivit alarmerande.

- I synnerhet metamfetaminet orsakar nu svåra skador i alla delar av Australien. Drogen förstör människornas liv och splittrar familjer och samhällen, heter det i en rapport som är utarbetad av en regeringskommitté.

Björn Ådahl, Hongkong

Läs också