Hoppa till huvudinnehåll

"Kräftorna går in i blodet"

Mats Lönnfors med den första kräftfångsten.
Efter trettio år har kräftandet gått i blodet på Mats Lönnfors Mats Lönnfors med den första kräftfångsten. Bild: Yle / Hanna Othman mats lönnfors

Det är tidig morgon vid Sävträsk fors, eller Kvarnforsen som den kallas i folkmun i Liljendal. Yle Östnylands reporter Hanna Othman sitter i en roddbåt tillsammans med Mats Lönnfors. De skall vittja kräftmjärdar.

- Jag brukar sätta ut femton till tjugo mjärdar, berättar Lönnfors. Det beror lite på hur mycket bete jag har, jag försöker få allt här från samma vatten, fortsätter han.

Moderkräftan skonas

- Sidu sidu, här har vi moderkräftan, konstaterar Mats Lönnfors då första mjärden lyfts från vattnet. Fem kräftor är här och den här stora hannen tar vi till godo, moderkräftan får åka tillbaka i plurret, säger han.

Moderkräftan är den som garanterar fortsatt kräftfiske i Sävträsk fors och får därför fortsätta föröka sig.

- I slutet av säsongen ser vi dessutom vilka kräftor som tas för omplantering, berättar Mats Lönnfors.

Kräftor som Mats Lönnfors fångat. En del ska fortfarande kastas tillbaka i ån.
Det är ännu för tidigt att uttala sig om hur bra säsongen blir Kräftor som Mats Lönnfors fångat. En del ska fortfarande kastas tillbaka i ån. Bild: Yle / Hanna Othman mats lönnfors

Rena och fina kräftor

- I år är djuren rena och fina men inte speciellt stora, säger Lönnfors. De har hunnit byta skal och det är bra.

Det är svårt att uttala sig om årets fångst den första gången mjärdarna kollas. I början av säsongen är kräftorna hungriga och ivriga och fångsten kan vara god för att sedan försämras längs med sensommaren.

- Om de är svarta har de inte hunnit byta skal, berättar Mats Lönnfors. Det är färgen man alltså ser det här.

Det går in i blodet

- Det hela började då vi flyttade till att leva vid en å. Då tyckte jag att nu ska vi få kräftorna tillbaka, säger Lönnfors. Trettio år senare har det gått in i blodet, konstaterar han. Det är lite som att vara jordbrukare eller jägare att det blir en del av livet.

Till sist vill Mats Lönnfors påminna alla kräftfiskare att se till att alla fiskeloven är i skick och att mjärdarna är rena så inga sjukdomar sprids.

Läs också