Hoppa till huvudinnehåll

Morden som skakade stan: Olösta mord i Åggelby

Det var svårt att utreda mordet på Ulla-Maija Poussu 1984 utan de tekniska redskap som polisen har till sitt förfogande i dag, säger professor Kauko Aromaa.
Det var svårt att utreda mordet på Ulla-Maija Poussu 1984 utan de tekniska redskap som polisen har till sitt förfogande i dag, säger kriminologiprofessor Kauko Aromaa. Det var svårt att utreda mordet på Ulla-Maija Poussu 1984 utan de tekniska redskap som polisen har till sitt förfogande i dag, säger professor Kauko Aromaa. Bild: Yle/Mira Myllyniemi mordplats i åggelby (mordet på ulla-maija poussu)

Den 9 juni 1984 hittades den 31-åriga Ulla-Maija Poussu våldtagen och mördad i en skog i Åggelby. I närheten av mordplatsen hade tidigare hittats en annan mördad kvinna. Än i dag är båda fallen ouppklarade.

År 1984 var bostadsområdet Dammen i stadsdelen Åggelby i Helsingfors fortfarande ett relativt nytt bostadsområde - ett lugnt område med höghus som omringas av ett friluftsområde.

Natten mellan den 8 och 9 juni 1984 var varm. Det var pingsthelg och en ung kvinna med mörkt hår var på väg till Åggelby.

Den 31-åriga kvinnan hette Ulla-Maija Poussu. Hon hade nyligen flyttat från Posio i norra Finland till Helsingfors. Hon hade inga släktingar eller nära vänner i staden.

Skärmdump från sajten Aijaa.com. Bilden har ursprungligen funnits i en artikel i tidningen Alibi från 1984.
Bilden på Ulla-Maija Poussu har ursprungligen funnits i en artikel i tidningen Alibi från 1984. Skärmdump från sajten Aijaa.com. Bilden har ursprungligen funnits i en artikel i tidningen Alibi från 1984. Bild: Skärmdump från sajten Aijaa.com aijaa.com

Under kvällen och natten hade flera personer sett Poussu vandra omkring i området alldeles ensam. Ännu klockan 1.40 hade en förbipasserande sett henne svänga från Ståthållarvägen in mot Stendammsvägen som leder mot en motionsstig.

Hunden gjorde en otäck upptäckt

Sedan började dagen gry igen och allt verkade vara som förut - ända tills en kvinna som var ute och rastade hunden vid sextiden på kvällen gjorde en upptäckt längs motionsstigen. Hennes hund hittade ett lik mitt i skogen.

Ulla-Maija Poussu hade blivit våldtagen och mördad under natten till lördagen. Och mordet är fortfarande olöst.

Otryggt område på natten

Det är ett mycket bra ställe om man vill mörda eller överfalla någon. Det finns inga människor i närheten så det är ett mycket otryggt ställe.

Mordplatsen ligger bara några hundra meter från Risdammsvägen längs det som 1984 bara var en stig. I dag finns där också en cykelväg, men enligt Kauko Aromaa, professor i kriminologi är det fortfarande en ganska otrygg plats på natten.

- Det är ett mycket bra ställe om man vill mörda eller överfalla någon. Det finns inga människor i närheten så det är ett mycket otryggt ställe.

Samtidigt påminner han om att våldtäkter som den i Poussus fall är ovanliga.

- De har alltid funnits, men de är inte de typiska våldtäkterna eller mordvåldtäkterna.

Det kan tyda på, även om polisen kan ha förnekat det, att det handlar om samma gärningsman. Det kan ha varit en som man i dag skulle kalla för en seriemördare.

Två olösta fall i Åggelby på 80-talet

Bara ett och ett halvt år tidigare hade den 57-åriga Elsa Argillander hittats mördad bara en bit bort från Poussus morplats.

Argillander hade gått hem från bussen under nyårsnatten 1983. Enligt polisen hade två barn hittat hennes lik på nyårseftermiddagen.

"Kan ha varit en seriemördare"

Polisen misstänkte att hon också hade blivit våldtagen. Och även det här mordet är fortfarande olöst.

- Det kan tyda på, även om polisen kan ha förnekat det, att det handlar om samma gärningsman. Det kan ha varit en som man i dag skulle kalla för en seriemördare. Det uttrycket var troligen inte vedertaget i Finland på den tiden.

Polisen har varit sparsam med detaljer gällande de här morden eftersom de fortfarande är olösta. Men än i dag kan de inte utesluta att det var samma gärningsman i båda fallen.

Polisen säger ändå till Yle Huvudstadsregionen att det bara är spekulation för mordplatsernas geografiska närhet är det enda som kan koppla de två morden samman.

Polisen hade sämre teknisk utrustning 1984

Enligt Aromaa var det svårt att lösa fall som de här på 1980-talet.

Det har alltid varit ovanligt att man inte löser mord i Finland.

- Forskningstekniken på den tiden var inte lika utvecklad som i dag. Så det är möjligt att ett fall som den här skulle ha kunnat bli löst med dagens tekniska bevis, dna och fiber till exempel.

Trots att det ofta skrivs om olösta mordfall i Finland, särskilt gamla fall, så är de mycket ovanliga.

- Det har alltid varit ovanligt att man inte löser mord i Finland, säger Aromaa.

Polisen hade sämre arbetsmedtoder på den tiden, de var lite oförsiktig. Det har man sett i många andra gamla fall där polisen har börjat utredningen med att själva förstöra brottsplatsen.

Vad händer med olösta fall?

- Ouppklarade fall stannar i polisens register. Men i verkligheten är det jättesmå chanser att de skulle kunna lösas 20-40 år senare. Man har försökt öppna upp gamla fall på grund av dna-fynd, men vi har sett att resultaten inte har varit särskilt lovande, säger Kauko Aromaa, professor i kriminologi.

Nya tips, bevismaterial eller erkännanden skulle kunna lösa morden

Aromaa tror inte att gamla fall som den här skulle kunna bli uppklarade.

- Polisen hade sämre arbetsmetoder på den tiden, de var lite oförsiktig. Det har man sett i många andra gamla fall där polisen har börjat utredningen med att själva förstöra brottsplatsen. Det är svårt att rädda något när utgångspunkten är så dålig.

Polisen öppnade utredningarna gällande Poussus och Argillanders mord igen i början av 1990-talet utan att komma vidare i någondera fallen. Det enda som skulle kunna leda till en lösning i mordfallen är om polisen skulle få in nya tips, bevismaterial eller till och med erkännanden.

Läs också