Hoppa till huvudinnehåll

Mosképlanerna i Helsingfors har fått många att lämna kyrkan

En minaret
Arkivbild. En minaret Bild: SXC/no restrictions minaret

Många har valt att skriva ut sig ur kyrkan på grund av att kyrkostyrelsen är med och finansierar mosképrojektet i Helsingfors.

På webbservicen eroakirkosta.fi var det i går dubbelt så många som lämnade kyrkan än under vanliga dagar. Enligt webbtjänsten har många angett den evangelisk-lutherska kyrkans medverkan i mosképrojektet som orsak.

I tisdags meddelade webbsajten seurakuntalainen att Diakonissanstalten i Helsingfors och Helsingfors kultur- och religionsforum Fokus är med i mosképrojektet. Fokus är finansierat av kyrkostyrelsen.

Inte emot kristen tro att stöda moské

Ilari Rantakari, som är styrelseordförande för Fokus, tycker att det är beklagligt att medlemmar lämnar kyrkan.

Jag tycker att det är konstigt. Men under årens lopp har vi hört om alla möjliga konstiga orsaker till varför människor lämnar kyrkan.

Samtidigt ser han inget kristet i det att man är emot tanken att bygga ett samhälle som är öppet för alla människor, också finländska muslimer.

- Jag tycker att det är konstigt. Men under årens lopp har vi hört om alla möjliga konstiga orsaker till varför människor lämnar kyrkan. Det är säkert både verkliga orsaker och falska orsaker, säger han.

Han påminner också om att de är med i mosképrojektet tillsammans med Helsingfors stad.

- Det handlar om ett servicecenter dit vem som helst kan komma.

I tisdags lämnade närmare 120 personer kyrkan via webbservicen. På en vanlig dag är det 50-60 personer som skriver sig ut kyrkan.

RÄTTELSE 23.7.2015 kl. 10:48 Tidigare stod det felaktigt att föreningen Fokus ordförande hette Ilari Rantanen. Nu är namnet rättat.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen